Ingredienser
Mandelpotatismos
Akvavitpicklad lök
Brynt ansjovissmör
Servering
Instruktioner
1. Mandelpotatispuré:
o Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 15-
20 minuter, låt den inte bli överkokt.o Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa genom en finmaskig sil eller
pressa potatiseno Värm smöret och vispgrädden i en kastrull tills smöret smält, och rör sedan
ner detta i potatisen. Smaka av med salt.2. Akvavitpicklad lök:
o Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin.
o Lägg löken i isvatten, så den får till mer spänst och krisp
o Blanda ättika, Skåne Akvavit, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills
sockret lösts upp, och låt lagen svalna något.o Lägg den skivade löken i lagen precis innan servering, den behöver ligga i
lagen ca 3min. Då behåller den krispet samtidigt som den får smak3. Brynt ansjovissmör:
o Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret fortsätta brynas
tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Vispa under tiden.o Häll av ansjovisen och rör ner i det brynta smöret tillsammans med
citronsaften. Vispa sönder filéerna. Tillsätt de hackade hasselnötterna och rör
om.4. Servering:
o Lägg en klick mandelpotatispuré på varje tallrik.
o Toppa purén med Kalixlöjrom och några skivor akvavitpicklad lök.
o Skeda över det brynta ansjovissmöret och hasselnötterna runt purén.
o Garnera med dill och nymalen svartpeppar
SERVERA MED SKÅNE AKVAVIT
Skåne Akvavit: artikelnummer 84. 350 ml, 169 kr. 700 ml, 279 kr.