Ingredienser
Gås:
Rödkål:
Friterad brysselkål:
Rissole potatis
Gåssky:
Stekt äpple:
Övrigt:
Instruktioner
Rosastekt gås med rödkål, brysselkål, äpplen och katrinplommon
Gås
Putsa gåsen på överflödigt fett och koka det i vatten. Ta ur fettet och använd till stekning.
Skär loss klubborna och confitera med några lagerblad och timjan tills köttet börjar släppa från benen. (Räkna med ett par timmar)
Skär ur bröstet och snitta fettkappan.
Rosta skrovet på 220 grader till ordentligt rostat.
Stek bröstet med fettsidan neråt i varm panna tills knaperstekt, vänd och stek lätt på undersidan och lägg sedan in i ugn på 100 grader till innertemperaturen når 62 grader. Ta ut och låt vila. (Börja steka bröstet när allt annat nästan är klart)
Rödkål
Strimla rödkålen, riv äpple och strimla löken. Fräs lök och kål i gåsflott. Tillsätt rivet äpple och vinäger, portvin, äppelkoncentrat och svartvinbärsgelé. Låt koka ihop ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar, ev. med mer vinäger och gelé.
Friterad Brysselkål
Fritera som de är i 160 grader ca 2-3 min, salta.
Rissole potatis
Kula potatisen, stek sedan i gåsflott och timjan. Salta.
Gåssky
Täck benen med vatten, koka sedan minst 2 timmar med morötter och lök. Sila av buljongen låt reducera tillsammans med kalvbuljong, kycklingbuljong, äpplen och portvin. Sila och smaka upp med vinäger, timjan och salt.
Stekt äpple
Blötlägg katrinplommonen i vatten och konjak. Kärna ur och skala äpplena, dela i klyftor eller i mitten så de kan fyllas med plommon. Stek äpplen i smör. Servera de fyllda äpplena eller med katrinplommon vid sidan om.
Servera och njut av denna familjemiddag och tradition. Rustikt och gott.