- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Montepulciano Emidio Pepe
Montepulciano Emidio Pepe

Montepulciano Emidio Pepe
Först och främst vill jag för ordningens skull fastställa att den blå druvan montepulciano inte alls har något att göra med vinet Vino Nobile di Montepulciano. Frågan får jag ibland och det är en vanlig missuppfattning. Vinerna har inget samband och är heller inte speciellt lika. Namnet, montepulciano kommer med stor sannolikhet från orten Montepulciano. Ursprunget är, enligt vissa, denna mindre ort i Toscana. Samtidigt som andra hävdar att sammanhanget inte alls finns. I Italien har man ofta många förklaringar och uppfattningar. Man måste ju ha en mening och uppfattning om det mesta, annars blir det ju ingen härlig diskussion. Eller hur? Vi svenskar har oftast en lite mer lågmäld uppfattning innan vi bergsäkert vet. Hursomhelst har druvan montepulciano inget samband med det toskanska vinet Vino Nobile di Montepulciano. Det senare är för övrigt är gjort på druvan sangiovese.
Montepulciano
Ett vin som gjorts på montepulciano har nästan alltid en mörk och djup färg. Färgen kan skifta från svartröd till djupt blålila med intensiv lyster. Doften är ofta fylld av kryddor med framförallt vit- och svartpeppar i aromerna. Ofta förnimmer jag björnbär, blåbär, mörka plommon och även ibland svarta vinbär i såväl doft som smak. Druvan ger oftast tanninrika viner med inte alltför hög syra. Vissa viner kan uppvisa en något jordig och råbarkad arom. Då har tyvärr dessa viner en alltför rustik stil för min smak. De flesta vinerna gjorda på montepulciano konsumeras tyvärr som unga. Många konsumenter har missat att de bästa kvalitetsvinerna klarar många år i vinkällaren och utvecklas väl med komplexitet och aromrikedom.
Emidio Pepe
Vinhuset ligger i norra delen av Abruzzo nära Adriatiska havets kust. All frukt skördas manuellt. Druvorna krossas genom fottrampning i mindre träfat. Ja, ni läste rätt. Druvorna fottrampas! Därefter lagras vinerna på cementtankar under lång tid innan vinet buteljeras och når en törstande världsmarknad. Detta är vinhantverk på hög nivå som därför ger kvaliteten på vinerna. Snacka om natutrvin! Vinrankorna växer i ett spektakulärt landskap med höga snöklädda berg och dalgångar. Det är vackert och lite dramatiskt. Jag kan varmt rekommendera ett besök och under säsong har man, bed & breakfast, för dig som vill stanna. Det finns även en restaurang där du kan beställa äldre årgångar som inte kostar en förmögenhet som på andra krogar som har fått allokering av vinerna. Nästa gång jag besöker kommer jag övernatta och dricka finvin till humana priser. Adresser till Emidio Pepe, info@emidiopepe.com, hemsida emidiopepe.com.

Har du tur kan du ibland finna dessa ikoniska viner på en vinlista. Ta då chansen och prova om inte priserna är astronomiska. Tyvärr tar en del krögare ut svängarna lite väl mycket för dessa viner då de produceras i sån liten skala. Druvorna skördas för hand och fottrampas faktiskt fortfarande. Tänk vilket hantverk man fortfarande utövar. Du får då en upplevelse av att åka tidsmaskin, sextio år tillbaka, när du ser faciliteterna och provar vinerna. Vinerna är underbart balanserade och uttrycksfulla. Helt enkelt mycket goda tycker jag.
Montepulciano Emidio Pepe
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!