- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
En Sydafrikansk afton.
En Sydafrikansk afton.
En Sydafrikansk afton.
Det finns fortfarande de som hävdar att de absolut kan känna på både doft och smak att vinet kommer ifrån Sydafrika. För ett par år sedan fanns en mycket distinkt doft av bränt gummi i det mesta som producerades där.
Nu däremot tycker jag att många av producenterna har lärt sig att hantera det och kvar finns bara en subtil karaktär, och det som kan kallas terroir.
Landet Sydafrika har verkligen alla möjligheter att skapa unika viner i alla möjliga prisklasser. Här finns allt som behövs för att göra bra vin. Sol i mängder, med kyliga vindar från havet som drar upp mellan bergsmassiven. En jordmån som är extremt mångsidig samt erfarenhet från de producenter som hållit på länge. Landet har en lång vintradition som startade redan i mitten av 1600 talet. Men även ett härligt nytänkande från de experimentella och unga, till exempel Swartland revolution.
Häromkvällen var jag på ett event där Roodeberg presenterade några av sina viner. Roodeberg är en av de mest kända Sydafrikanska producenterna i Sverige och har funnits på här i cirka 20 år.
Vi fick möjlighet att prova 3 av deras viner till mat som lagades av vår alldeles egna viltkock Anders Levén. Du hittar hans recept på Vildsvinsgulasch här nedanför, och vill du läsa mer om vinlandet Sydafrika och dess regioner, distrikt och warder, så hittar du min artikel i vår vinatlas.
Vinerna vi drack var följande:
Roodeberg White – som är ett fräscht, vitt vin med toner av tropisk frukt och lime samt en örtighet och välintegrerade ektoner.
Roodeberg Heritage collection – ett vin som är speciellt framtaget till 20 års jubileet här i Sverige. Ett mjukt och smakrikt rött vin med massor av röda bär, svarta vinbär, mörk choklad och kryddor. Passar som hand i handske till grillat.
Roodeberg – är en av de bättre boxarna på marknaden. Ett rött vin med mycket smak, örtighet, kryddor, choklad och mörka bär.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*