- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Inlagd strömming på hårt bröd.
Inlagd strömming på hårt bröd.

Inlagd strömming på hårt bröd.
Inlagd strömming på hårt bröd!
Något gott måste det väl ändå ha med sig, det faktum att det är svinkallt i vattnet. För då simmar inte strömmingen ut till havs, utan stannar lite längre in bland kobbar och skär. Så om du har en liten båt så är det bara att ro ut en liten bit och börja. Rycka strömming alltså, jo för då kan du sedan göra två av de godaste mackorna som finns.
Nr 1 när strömmingen är nystekt, drypande av smör, så lägger du den på en hög av ny stompad färskpotatis, som i sin tur ligger på en hårdbrödsmacka, självklart med smör på. På toppen klipper du rejält med gräslök, och sedan är det bara att äta.
Nr 2 är den som du kan se på bilden. Det är den man gör av de små stekta strömmingar som inte gick åt till nr 1. Se därför till att du steker rejält med fisk så att du absolut får några inlagda fileer också. Det är vansinnigt gott!
Inlagd strömming
Inlagd strömming!
16 strömmingsfiléer
en rejäl näve finhackad dill
några nypor salt
några tag med svartpepparkvarnen
1 dl ströbröd
smör till stekning
1-2-3 – Lag:
1 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättikssprit (12 %)
1/2 tsk salt
1/2 rödlök
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
(ev en tunt skivad morot om du är på det humöret)
Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna och lägg dem med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Strö över dill, salt och svartpeppar. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två. Vänd dem i ströbröd och stek i smör. Medan du väntar på dem så blandar du ihop en 1-2-3-lag, koka upp vatten, socker, ättika och salt så att socker och salt löser sig. Ner med kryddor och skivad rödlök, ställ lagen åt sidan. När flundrorna är färdigstekta, tar cirka 3 min per sida lägger du ner dem i ättikslagen och låt dem ligga ett tag där i och gosa in sig i lagen. Du kan äta dem ljumna eller helt kalla.
Vad kan man dricka till det här då, frågar man sig? Om man inte väljer det klassiska – öl och en liten rackare så smakar faktiskt en god Riesling mumma till den här rätten.
Smaklig Spis!