- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Jag säger bara, söta viner!
Jag säger bara, söta viner!

Jag säger bara, söta viner!
I veckan var jag på en provning som Sigva hade anordnat. Och ni som inte listat ut det tidigare får nu informationen svart på vitt – Jag älskar söta viner! Jag är en riktig sockergris och blir lycklig som ett barn på julafton om jag får ett glas till min dessert. Den här dagen fick jag smaka på flera sorter till små bitar, speciellt utvalda för att passa de olika vinerna och jag var så klart i paradiset. Nästa gång du äter dessert, så lova att du testar ett vin till. Det kan lyfta din middag till en annan dimension och känns riktigt lyxigt! Jag länkar till mina recept och där får du ju både tips på vad du skall lägga på tallriken och vad du häller i glaset.
De flesta tror jag tänker antingen på Sauternes eller Tokaij när man pratar om söta viner, här fick vi smaka på en Sauterne från Chateau Suduiraut ett gult simmigt vin med dofter av aprikos, saffran och honung. Ungerns stolthet Tokaji stod näst på tur, en Tokaji Aszú 5 puttonyos från produsenten Disznoko. Vinet bjöd på en gyllengul frisk men på samma gång sammetssöt dryck med toner av tropisk frukt och lång rund syra och eftersmak. Till de här två klassiska söta vinerna skulle en krämig vitchoklad mousse med passionsfrukt och smul, eller en lyxig fattig riddare med hjorttronmylta skulle sitta fin till det här tycker jag, men både Tokajier och Sauternvin är riktiga klassisker till både anklever och mögelostar.
Jag började dock med det lättaste, friskaste vinet. En Moscato D`Asti 2012 från Prunotto med en druvtypsik doft, frisk och trevlig smak med fin mousse och en frisk avrundning. Alkoholstyrka är oftast är låg på sådana här viner, i det här vinet ligger den på 5,5% så den stör inte smakerna alls. Det här vinet smakade jag till en fruksallad och det var riktigt gott. Moscato D`Asti är bubblet som sitter som en smäck till våra jordgubbar, eller en Pavlova med hallon, lagom mycket syra men med en sötma som kan balansera, men de flesta frukt- och bärdesserter fungerar finfint.
Och så fortsatte jag med en rolig variant, Domaine Bousquet Malbec Dulce Natural, alltså ett sött vin gjort på 100% av druvan Malbec. Det här vinet är handskördat, jäses i på amerikanska fat i 30 dagar, sedan tillsätter man sprit för att stanna upp jäsprocessen och bibehålla sötman och till sist macereras det under 4 månader. Alltså både sött och eko, bra kombo om du frågar mig. Det har en intensiv rik doft av plommon, svarta vinbär och kaffe. Lång och fin eftersmak med toner av marmelad, plommon och choklad och det är sådana desserter som är gjorda med mörk choklad, till exempel en chokladmousse, gärna med plommon eller kaffetoner. Men även till grön- och blåmögelostar.
Portvin är en av mina passioner, om jag skall gulla lite extra med mig själv så bjuder jag mig på en bit roquefort, ett krispigt fruktbröd och en liten fint kristallglas med en skvätt portvin. Här hade de två varianter att bjuda på. En LBV ofiltrerad från Quinta do Noval med en elegant doft med körsbärstoner, och en fyllig men ung smak med balanserad syra. Men även en 10 Year Old Tawny Port också den från Quinta do Noval, lite fylligare mera knäckiga karamelliga toner som avslutas med en lite eldig och komplex torr nötighet. Båda vinerna passar till choklad, inlagd eller torkad frukt till exempel en mandelkaka med kokade persikor, men också till blå- och grönmögelostar.
Smaklig spis!
Anette