- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Måndag, vår och köttfritt!
Måndag, vår och köttfritt!

Måndag, vår och köttfritt!
Trots att det varit lite mörkt och regnigt så är våren i antågande. Vi har bytt från vinter- till sommartid, säkert ställt fram grillen, kanske till och med kånkat fram utemöblerna. I vasen kanske det vajar ett tjusigt påskris eller gulsprakande påskliljor. Jag har sett i mitt Instagramflöde att vissa foodies redan har festat på Gotländsk ramslök och nässlor. Det är bäst ni gnuggar ögonen och gör er redo för ett-tu-tre blommar körsbärsträden i Kungsan och sedan är sommaren slut. Ja, det brukar i alla fall kännas som att det går precis så fort.
För med våren kommer ju alla underbara primörer, sparris, rabarber, och nässlor. Här på Din Vinguide vill vi så klart puffa för allt gott som man kan göra med de färska godsakerna. På bilden ser du en av de allra bästa sättet om du frågar mig. Helt enkelt, rakt upp och ner, blancherade och sedan vända i ohemula mängder av smör. Lagom mjuka, men fortfarande med lite härligt tuggmotstånd kvar. Det är precis så här som man känner smaken på morot, sparris, sockerärta, bondbönor och färsk potatis allra, allra bäst. Konsten är att inte överkoka, och att lägga över de ny kokta i isvatten så att kokningen stannar av precis där man vill ha den. Smälta smöret och vända primörerna i det, lägg upp dem på ett vackert fat och strö lite flingsalt över. Om du frågar mig så är det här den allra bästa förrätten nu på våren och vill man så kan man göra en mumsig parmesanbechamel och drizzla över också, det är riktigt gott!
Kokta grönsaker med parmesanbechamel = vardagslyx!
8 potatisar så nya du kan hitta
4 morötter så primöriga som möjligt
8 vitpepparkorn
4 lagerblad
salt
3 gula lökar i halvor, eller bondbönor och sockerärtor, fina, små, söta,
1 liten färskt blomkålshuvud delat i 8 delar
1 sats Bechamelsås
6 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk (eller gräddmjölk om du vill lyxa till det ordentligt)
salt och peppar
Smält fettet i en kastrull och rör i mjölet. Ta kastrullen
från värmen och tillsätt mjölken. Vispa till en
klumpfri sås och låt allt få ett uppkok. Salta och
peppra och tillsätt valfri smaksättning – till exempel:
2 nävar riven parmesan
en liten nypa socker
Koka upp rejält med saltat vatten. Ner med potatis,
morötter och kryddor och låt koka i 10 minuter.
I med lök och blomkål och koka i 10 minuter till.
Under tiden har du gjort en grymt god helt vanlig
bechamelsås som du bara har blandat ner parmesan
och en gnutta socker i. Servera grönsakerna med
såsen och kanske en knäckemacka till också.
/Anette