- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Man ser ned på smörgåstårtan.
Man ser ned på smörgåstårtan.
Man ser ned på smörgåstårtan.
Varför det? undrade jag när häromdagen gjorde smörgåstårta till ett dop. Själv tycker jag att smörgåstårta är den mest optimala partyrätten. Den är lätt att förbereda, det är massor av gosaker i den, den är vacker att titta på och det passar finfint att dricka bubbel till.
Det blir godast om man fyller den minst en dag iförväg för att dekorera den samma dag på morgonen. Det här receptet har jag och Emma fått utav en av våra grannar Roffe. Den innehåller bara räkor (eller de skaldjur som du vill använda)
Någon timma innan du skall servera får du göra det skojigaste. Dekorera! Jag älskar att dekorera alla sorters tårtor, och använder färska blommor, örter och band. När det gäller smörgåstårtor är det ju juste om man får en liten aning om vad som är i tårtan genom att kika på garneringen. Här har jag använt svart och orange kaviar, citronskivor och oliver. Salladsblanden lägger jag runtom och knyter en rosett med ett ljusblått sidenband.
Här är receptet, direkt från Roffe här i Norrviken, all kred till honom!
“Mathe´matique du sein gateau
Detta behöver du till en tårta som ger ca 10 bitar
8 st skivor landgångsbröd
Fyllning 1
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 msk finhackad purjolök
1 dl finhackad gurka
2 msk orökt kaviar
2 msk klippt dill
Blanda ihop hela skiten, å snåla inte med nått. Allt ska va med, me råge å lite till.
Tillsätt peppar och smaka av. Ha i mer kaviar/dill/peppar ev. salt, allt efter egen smak.
Det som blir kvar efter du provsmakat sätter du in i kylskåpet.
Fyllning 2
1,5 dl grädde
0,5 dl creme fraiche
2 hg oskalade ”Stockholms rekor”
2 st avocados
2 msk finhackad lök
Om ni inte förstod det så skala ”rekorna” och löken innan ni hackar den fint, löken hackas extra fint. Blanda ihop det med den lätt vispade grädden och tillsätt creme fraichen.
Pressa ner citronsaft, nymald peppar, ev. lite salt, blanda och smaka av. Ös ner mer efter eget tycke å smak. Vänd sen lite försiktigt ner de finhackade avocadobitarna (ganska pyttesmå bitar). Om jag får säga det själv så är den här fyllningen inte så god, just nu. Men den blir gudomligt god när den ligger i hoppressad mellan bröna och smågosar med fyllning 1, så snåla inte här heller, gärna lite extra av allt, både lite här å där, tillsätt mer grädde och creme fraiche om smeten inte är ”ganska ” lös.
Lägg ut 2 st. brödskivor tätt samman och bred ut fyllning 1.
På med 2 nya brödskivor och smeta ut hälften av fyllning 2
Två nya skivor och resten av fyllning 2
Lägg sedan de sista skivorna överst (svårt att få in dom nån annanstans), slå in allt i gladpack å skjuts in i kylskåpet, minst över natten.
Garnering
Blanda majonnäs och creme fraiche (som vanligt, smaka av och ha mer efter egen smak, själv tycker jag det ska smaka gott), det ska va ett tunt lager över hela tårtan.
Nu till det roliga,
Garneringen. Här kan du förstöra allt, ha på ägg då om du vill, men vem vill ha en bit med bara kokta ägg, eller bara tomat ??? blääää inte jag, skit i det.
Ha på räkor, kräftstjärtar, lax, svart kaviar (rysk om deg inte e problem) , pilla ner en å annan citron på högkant, det kan va gott och lite gurkskivor på sidan, dill kvistar på toppen för syns skull, de e så vi vill ha den.
Räkna Rätt å Lycka Till.
Ät å bli fet.
Dryckes tips.
Ett riktigt gott vatten är inte alls dumt till den här, eller en väl kyld Chardonnay från syd Italien. För denna tårta skall ätas på sommaren i goda vänners lag, massor av vänner, helst i skärgårdsmiljö, absolut bäst vore nog på ön ”arslet”, för den som hittar dit (de gör jag).
Själv föredrar jag och min underbara fru ett tungt rödvin, det går också, ja lovar.
Men ett säkert tips om man ätit för mycket av denna tårta och magen känns lite svullen (vilket den förvisso gör för jämnan) så ta en slurk grappa, det lättar upp både tarm å sinne.
/Chef de la gouverne de direction”