- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Dolcetto- den lilla söta
Dolcetto- den lilla söta
Dolcetto- den lilla söta
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/02/img_6475.jpg*section**row*Dolcetto har i mångas ögon inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Tid för upprättelse! Vinbönderna och konsumenterna har tidigare lagt fokus på nebbiolodruvan och dess viner. Piemonte har därför historiskt övervägande levererat enkla och glesa vardagsviner gjorda på dolcettodruvan.
Dolcetto – den lilla söta
Druvan har dock finfin potential och är inte alls söt som namnet indikerar. Vad man syftar på är att vinerna på druvan är mjuka och generösa. Man har nu börjat uppmärksamma dolcettons kapacitet och istället för enkla bordsvin gör man läckra, djupa, koncentrerade och mineralrika viner på druvan. Många producenter satsar i större utsträckning på kvalitet och komplexitet utan att vinet för den skull kräver lång lagring innan det är redo att konsumeras.
Dolcetto har en balanserad syra och strävhet och intagande saftig bärighet. Vinerna på denna druva kan absolut njutas som de är till det mesta på tallriken. De lagras sällan på ekfat någon längre tid då man vill bevara den naturliga fruktigheten.
Systembolaget har inte så mycket att erbjuda vad gäller dessa trevliga viner men jag har plockat fram några raringar framställda på i huvudsak- den lilla söta dolcetto.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Dolcetto d’Alba 2014 Munfrina, Artikelnummer 88623, 120:-
Producent: Pelissero
Druva: 100 % Dolcetto
Systembolagets Beställningssortiment.
Stor rustik doft av varma solmogna mörka plommon, moreller, granatäpple, mint och stallbacke. Medelfylligt robust vin med kryddig karaktär, balanserad syra och kännbar men angenäm strävhet. Smak av björnbär, höstskog och ceder. medellångt avslut med mörka kryddiga toner av tobaksblad och lavendel. Gott till svamppasta, köttgryta, kallskuret eller grillat kött.
2013 Langhe Rosso Artikelnummer 73279, 110:-
Producent: G.D Vajra
Druvor: Dolcetto 80 %, barbera 15 % och resten nebbiolo samt mindre mängd albarossa, fresia och pinot noir.
Systembolagets beställningssortiment
Härligt vin från familjeföretaget G.D Vajra, som idag drivs av de tre syskonen Vajra. Vinet har mörk djup och rustik frukt av moreller, plommon, skogshallon och toner av balsamvinäger. Härligt stramt med frisk syra och lite bett i tanninerna. Karaktär av drottningsylt, pinjenöt, salmiak och kanel. Långa saftiga efterdyningar. Jättebra!! Stor, djup fruktighet från dolcettodruvan. Lagras i huvudsak på ståltank men en mindre andel på ekfat. Gott till fågel som gås, vildand och fasan.
Dolcetto d’Alba Pilade 2015, Artikelnummer 7668301, 134:-
Producent: Cascina Ballarin, La Morra
Druva:100% Dolcetto
Systembolagets Beställningssortiment
Druvorna till detta fina vin kommer från vingårdarna i La Morra och namnet på vinet, Pilade, är en hyllning till minne av Mr Pilade som ägde en del av dessa som nu ägs av Cascina Ballarin. Det är finfin balans i ett bärigt, generöst, medelfylligt vin med silkig strävhet och saftig syra. Smak av granatäpplen, vildhallon, mörka plommon, choklad, mandel. Lång behaglig eftersmak. Mycket bra!
Dolcetto d’Alba, Artikelnummer 78044, 139:-
Producent: Aurelio Settimo
Druva: 100 % Dolcetto
Systembolagets Beställningssortiment
Välsnickrat vin på dolcettodruvor från de bästa växtplatserna som vanligtvis är vikta för nebbiolodruvan för att producera prestigevinet Barolo. Trots endast 6,64 hektar vingårdar satsar man på dolcetto av hög kvalitet. Ett av Bolagets bästa dolcettovin idag med nuvarande årgång 2015.
Vinet är friskt och fruktigt med stor, generös och lätt kryddig doft av mörka surkörsbär, drottningsylt, mandel, kardemumma och kritiga mineraltoner. Vinet har frisk syra och fin komplexitet. Inga ekfat inblandade i lagringen. Drick till risotto, grillad fisk, lokal ost eller kyckling. Gärna tomatbaserade tillbehör som matchar den friska syran.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*