- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Glödgat vin, värmande och kryddigt
Glödgat vin, värmande och kryddigt
Glödgat vin, värmande och kryddigt
*section*Själva namnet Glögg kommer från uttrycket “Glödgat vin”*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/stjrnanis.jpg*section**row*Gluhwein, mulled wine, sangria, glögg….kärt barn har många namn. Företeelsen att krydda vin har existerat länge.
Glöggen är omåttligt populär denna tiden på året i Sverige och har existerat sedan 1500-talet i vårt land. Gustav Vasa var ett stort fan och gillade en blandning på tyskt vin, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Det var dock först på 1890-talet som glöggen blev en jultradition i Sverige. Det säljs idag runt 7 miljoner flaskor per år på Systembolaget!
Idén med kryddat vin har gamla anor. Redan de gamla grekerna smaksatte sitt vin. Förr i tiden var kryddningen av vin många gånger ett sätt att dölja att vinet inte var av någon högre kvalitet och ibland faktiskt smakade riktigt illa. Ofta blev vinerna helt enkelt dåliga och detta kamouflerades med de kryddor som fanns till hand. Man ansåg också att vissa av dessa kryddor hade bra inverkan på hälsan-två flugor i en smäll!
Att värma vinet förekom också på många ställen i världen tillsammans med smaksätttning. Själva namnet Glögg kommer just från uttrycket “Glödgat vin”.
Glögg är gott att dricka varm som den är, gärna med skållad mandel och russin. Ljuvligt gott till saffransbullar, pepparkakor, torkade dadlar och fikon och julkaka men även till stilton eller annan lagrad ost.
Många sorter går även utmärkt att servera kalla över is, speciellt de som är ljusare och kanske till exempel är baserade på äpple. Lägg i lite garnityr i form av en äppelklyfta, apelsinskiva, lite färsk myntha eller dylikt.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/julbr.jpg*section**row*DryckesListan har provat sig igenom hela Systembolagets sortiment av glögg och fått ordentligt ont i tänderna.
Här kommer tips på några av våra favoriter!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/kanel.jpg*section**row*
2016 Dufvenkrooks Hjortron, artikelnummer 31983, 92:-(500 ml, 15 %)
Sverige , Västra Götalands län , Herrljunga kommun
Mustig och söt men med fräschör. Inslag av hjortronsylt, vanilj, kanel, mandelblommor, gula plommon och nektarin. God varm men även som kall över is med lite apelsinzest. Njut till saffranspannkakor, lussebullar eller en bit engelsk cheddar.
Blossa Vinteräpple, artikelnummer 11978, 49:-(750 ml, 0,5 %)
Tillverkad i Finland
Alkoholfri och trevlig som glöggalternativ med blygsamma 0,5 %. Fruktig och kryddig, söt, med karaktär av äppelkaka, röda äpplen, ingefära, citrus, kanel och kardemumma. Även denna njuts med fördel över is men är också jättegod varm. Smycka med en äppelskiva. Drick till dina kanderade äpplen, till mjuk pepparkaka, knäck eller hårdbröd och lagrad Gryére.
Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg, artikelnummer 96002, 87:-(750ml, 14,5%)
Tillverkad i Sverige. Ekologisk
Kryddigt och mycket sött men med balans. En explosion av julsmaker med toner av kardemumma, russin, lagerblad, moreller, kryddnejlika, kanel och rivet apelsinskal. Trevligt avslut med lite strävhet. Njut rykande het med skållad mandel, russin och pepparkaka.
Goder Aftonglögg, artikelnummer 96031, 79:-(750 ml, 12,5 %)
Ekologisk, Internationellt märke
Kryddig, bärig, söt smak med inslag av kryddnejlika, kanel, knäck, ingefära, vit kardemumma, mörka körsbär och cederträ. Traditionell söt och julkryddig röd glögg med ett fint lite torrare avslut.
Blossa Trestjärnig Guld, artikelnummer 96517, 99:-(500 ml, 21%)
Internationellt märke
Mörk, mustig och komplex med mycket sötma och inslag av choklad, mörk sirap, kardemummakärnor, rostade nötter och kryddnejlika. Smaksatt med cognac som ger en trevlig extra dimension. Drick varm som den är eller till kanderade nötter och choklad.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*