- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Norra Spanien- Albariño till Macabeo
Norra Spanien- Albariño till Macabeo
Norra Spanien- Albariño till Macabeo
*section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/cadiz.jpg*section**section**section**section**row*Spanien
Fenicierna var ett sjöburet handelsresande folk som haft stor inverkan på vår historia, främst i medelhavsområdet. Man grundlade på sina resor till Spanien hamnen Cadir (numera Cádiz) och staden Xera (numera Jerez). Man planterade bland annat vin och reste så småningom upp längs floderna och planterade vin även i nuvarande Rioja.
Romarna etablerade vidare vinodlingar i landet för cirka 2000 år sedan. Spanien var ockuperat i 800 år av morerna- mirakulöst överlevde vinnäringen under och efter denna långa period.
Förr kände man dock inte till hur jästen och processen gick till, och man kunde inte heller förvara vinerna på ett tillfredställande sätt. Inte sällan smaksattes vinerna med kryddor och honung för att kamouflera obehagliga bismaker.
I mitten på 1800-talet drabbades Frankrike av en förödande vinlus, phylloxera vastratix, som kommit till europa via ångbåt över altanten från Amerika. Denna ödelade i stort sett hela Europas vingårdar men det tog ett bra tag innan den spritt sig till Spanien. Detta innebar att franska vinmakare flydde till Spanien och tog med sig den kunskap och franska vinmakartradition som är så tydlig i Spanien än idag. Ett exempel är att lagra vinerna på trätunnor, så kallad ekfatslagring.
I mitten av 1900-talet upplevde Spanien både inbördeskrig, världskrig samt en nästan 40-årig diktatur. Efter general Franco gick Spanien 1986 med i EU. Det gav en kraftig modernisering av vinindustrin och de senaste decennierna har varit ytterst bra för kvalitén på spanska viner.
Så Spanien som kvalitativt vinland, som vi känner det idag, är en ganska ung företeelse. Kvaliteten på spanska viner har egentligen bara varit riktigt bra de senaste 30 åren.
Landet börjar sakta men säkert få det strålkastarljus det förtjänar i Europa, och här i Sverige. Ännu är vinerna dock lite i skuggan av bland annat italienska och franska viner. Dessa välgjorda viner är beroende på detta och spanjorernas blygsamhet i allmänhet mycket prisvärda.
Det bubblar av ambition och experimentlusta hos den nya generationen vinmakare i landet- skynda att upptäcka!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/baskien.jpg*section**row*Norra Spanien
Gröna druvor trivs i svalare klimat än blå. I de norra delarna av Europas vinländer finner vi därför mer gröna druvsorter än i de södra, varmare, delarna.
Norra Spanien levererar inte bara kända röda viner utan otroligt spännande vita viner.
I väster är klimatet starkt påverkat av Atlanten, i öster av Medelhavet. Dessa tempererade klimat producerar viner som passar ypperligt just till råvaror som produceras lokalt- fisk och skaldjur.
I inlandet är det hetare, kontinentalt, klimat och druvorna behöver tjockare skal för att klara hettan. Det ger ofta kraftfullare viner som även dessa passar ypperligt till den lokala maten.
Rias Baixas, Rueda, Rioja och Penedes är några spännande områden, från väst till öst. Druvorna är ofta högst lokala och stilen varierar efter klimat, jordmån, vinmakarteknik och den har genom årtusenden anpassat sig efter den lokala maten.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/rioja.jpg*section**row*
RIAS BAIXAS
Spanien, Rías Baixas
Området Rias Baixas ligger i nordvästra Spanien, i Galicien, och den mest kända gröna druvan i området heter albariño. I Galicien uttalar man Rias Baixas: Ree-ass By-shass. Området ligger ute vid atlantkusten och de friska vinerna på druvan passar just till havets läckerheter- fisk och skaldjur. Man har ett typiskt tempererat klimat med mycket nederbörd, dimma och mild temperatur. Stark vind kan ibland skapa problem i vingårdarna, tillsammans med frost och hagel.
Torrt vin med hög fräsch syra och ren, ungdomlig karaktär av lime, krusbär, citronskal, grapefrukt och stenig havssälta. lång fin eftersmak. Ljuvligt till ostron, havskräftor eller för all del alla fisk- och skaldjur.
RIOJA
Spanien, Rioja
PENEDES
2017 MiM Natura Xarel-lo de Terrer, Artikelnummer 6442, 99:-
Spanien, Pendes
EKOLOGISKT, VEGAN
Penedes ligger i nordöstra Spanien, vid medelhavskusten, strax söder om världsstaden Barcelona. Här har Spaniens kanske mest kände vinmakare, Miguel Torres, sitt högsäte och området är även centrum för landets cavaproduktion. Vin tros ha odlats i området sedan 400 år f.Kr. då det introducerades av grekiska sjöfarare. Man producerar både mousserande, vitt, rosé och rött vin men kanske är de vita vinerna de som genomgått störst kvalitetsökning de senaste åren. Druvorna är de typiska cavadruvorna parellada, macabeo och xarel-lo, men man odlar även de mer internationella chardonnay och sauvignon blanc. I de norra, svalare delarna av regionen trivs även riesling, chenin blanc och gewurztraminer.
Finessrikt, stramt vitt vin med påtaglig syra och smak av vita vinbär, granny smith, lime, gröna tomater samt färska örtkryddor. Finfint till skaldjursplateau, räksmörgås, aborre med citronsås, bläckfisk eller pocherad hälleflundra.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/scampi.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/pintxos.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*