- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Nya årgångar – Systembolaget
Nya årgångar – Systembolaget
Nya årgångar – Systembolaget
*section*Det känns lite högtidligt, precis som min son tyckte att det var när han fick sitt livs första läxa i skolan i första klass.*section**section**section**section**section**section**section**row*Jag sitter i köket med en god och väldoftande kopp kaffe och knåpar ihop min första text till DryckesListan.se. Det känns enormt inspirerande att få vara en del av detta duktiga team och få skriva om vin. Ett outtömligt ämne, en stor passion, en oändlig källa till inspiration och glädje. Mat, hävdar min far, det är bara halva födan. Sedan har vi drycken!*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Den 22 november provade jag nya årgångar på systembolaget, i runda tal 90 artiklar. Det är en intressant och krävande syssla att bedöma viner i de lägre prissegmenten. Kvalitetsskillnaden är stor och sinnena får åka berg- och dalbana. I vissa fall är vinerna riktigt dåliga, med dåliga menar jag obalanserade, okoncentrerade, slappa, fixade eller helt enkelt intetsägande och ointressanta.
Men så glittrar det till och det är lite som att gå på skattjakt. Du hittar vinet som för liten peng levererar och blir glatt överraskad. Detta är just idén här på DryckesListan.se, att finna guldkornen till er läsare så att ni inte behöver gå på för många nitlotter.
Givetvis hittade jag några godsaker att rekommendera här nedan. Resterande prisvärda och bra viner hittar ni som alltid på DryckesListans topplistor.
Sauvignon Blanc trivs bäst i svala klimat och ger mineralrika, strama och grönt örtiga viner i kalla klimat som i franska Loire, och lite yppigare men fortfarande fräscha viner med mer gul, tropisk frukt om den odlas i varmare klimat där man ofta planterar vinrankorna på högre höjd.
2016 Stoneleigh Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, 109 kr.
Ungt, aromatiskt och tropisk med yppig doft av passionsfrukt, krusbär och gul stenfrukt. Härlig koncentration, pigg syra, örtighet och komplexitet. Lång fräsch eftersmak av solmogen passionsfrukt, galiamelon och citronzest. Gott till en mustig hummersoppa, getost eller skaldjur.
Fast sortiment, Artikelnummer 611, Importör Pernod Ricard Sweden AB.
För den lite mindre plånboken finns alternativ på samma druva.
2016 Río Claro Sauvignon Blanc, Valle de Curicó, Chile 69 kr.
Stram, schysst syra, örtig, lite citrus i form av grapefruktbeska och lime i eftersmak som är av knapp medellängd.
Fast sortiment, Artikelnummer 6851, importör Miguel Torres.
DryckesListan hittade också några riktigt trevliga röda viner, att njuta av i decembermörkret.
Bodegan nedan tillhörde innan 1771 jesuiterna, “Friars”, därav namnet Casa Los Frailes. Vi befinner oss i sydvästra Valencia på 700 meters höjd och vingårdarna domineras av druvan monastrell. De äldsta vinrankorna är 80 år gamla vilket ger små, koncentrerade druvor och smakrika viner.
2015 Bilogía Casa Los Frailes, Valencia, Spanien, 79 kr.
Lysande till köttbiten.
Artikelnummer 2031, Importör Johan Lidby Vinhandel AB.
Piemonte betyder “vid foten av berget” och här framställs viner i världsklass. Ett bra budgetalternativ till Barolo och Barbaresco är nyheten nedan från Marchesi di Barolo och natursköna området Langhe. Vinet är en blend på druvorna barbera, dolcetto och nebbiolo.
2014 Langhe Rosso Marchesi di Barolo, Piemonte, Italien, 99 kr.
Nyhet i fasta sortimentet, artikelnummer 2399, importör Giertz Vinimport AB
Bordeaux producerar de dyraste och mest exklusiva vinerna i hela världen, och budgetalternativen är inte alltid så spännande. Vinet nedan hör till undantagen och levererar mycket “bang for your buck”. Slottet har en av de största vingårdarna i appellationen Bordeaux Supérieur och ägs sedan 2009 av familjen Mottet som avsevärt höjt egendomens anseende och kvalitet.
2011 Château Quinsac Bordeaux Supérieur, Château de Seguin, Bordeaux, Frankrike, 119 kr.
Artikelnummer 3601, Importör Chris-Wine AB.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/vinflasor-systembolaget-22-november-e1480340084102-1.jpg*section**row*Hoppas du hittade något att införskaffa och njuta av.
Vid tangentbordet finner du en tvättäkta skåning, med brunsås i blodet. Kött och potatis. Kärna, röka, lägga in, torka, skala, salta, mala, stoppa och pressa var vanliga bestyr hos min mormor och morfar på den skånska, vindpinade slätten. Det var knapert men några gånger om året var det FEST. Fest á la Emil i Lönneberga. Kycklingar nackades, grisen och ibland kalven eller kossan slaktades. Det förbereddes med frenesi i flera veckor och det doftade ljuvligt från köket. Glädjen gick inte att ta miste på, min mormors skratt klingade högt och rent.
Så mattraditioner, det har jag med mig. Min mamma jobbade i kök redan som ung och jag hängde med näsan i hennes väldoftande kastruller och fick alltid utrymme att hjälpa till. Drycken, den fanns med i bakgrunden. Det dracks svagdricka, sattes bäsk, gjordes must, saftades, kokades glögg och jag och min far köpte så småningom en damejeanne och provade på att jäsa eget vin. Med varierat resultat.
Senare i livet visade sig service ihop med mat och vin ha en oemotståndlig dragningskraft på undertecknad. Ju mer jag arbetade på restaurang och lärde mig om vin desto mer nyfiken blev jag. Det naturliga steget blev en sommelierutbildning. Nu sitter jag här som vinskribent och vill ge dig råd om Systembolagets utbud.
Eva Weckström*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/adventsljus-e1480340555361-1.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*