- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Panettone
Panettone

Panettone
Den kallar på mig, presenten mina fina grannar hade med sig till vår Afternoon tea i söndags. Vi blev mätta på scones och te, och kakan blev kvar. Och den pockar på min uppmärksamhet……Föremålet inuti den vackra, blanka, röda förpackningen är en italiensk Panettone, en fruktkaka med ursprung i Milano. Kakan tar lång tid att baka och är hög och fluffig men mäktig med citron, apelsin och russin i. Det finns även varianter t ex med choklad i. Den har blivit en tradition på julen i Italien, och då italienska immigranter efter andra världskriget tog med sig traditionen till sydamerika är kakan även här ett måste på det dignande julbordet. I Argentina och Brasilien serveras den efter all mat som ett riktigt paradnummer och njuts gärna tillsammans med varm choklad eller likör. I Italien dricker man gärna lite flirtiga, fruktiga bubblor till härligheten, nämligen Moscato d’Asti. Detta är ett mousserande vin från Asti i Piemonte med låg alkohol som passar ypperligt till fruktskapelsen. Sist jag njöt en Panettone var förra julen; till detta ljuvliga bakverk serverade jag då punchgrädde, fikon i cognac och jodå, Moscato d’Asti. Oh Mama!!!!!