- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Pinot Blanc och skaldjur
Pinot Blanc och skaldjur
Pinot Blanc och skaldjur
Pinot blanc är en fruktig och skön lirare som kanske trivs allra bäst i franska Alsace men även förekommer i Norditalien och i Tyskland. Druvan är kusin med både Pinot Noir och Pinot Grigio. Forskarna anser att de alla är mutationer från samma ursprungssläkting som kan vara pinot noir eftersom just pinot noir är mycket mutationsbenägen.
Kärt barn har många namn och druvan går under namnet Weissburgunder eller Weisser Burgunder i Tyskland och Österrike, Pinot Bianco i Italien och Beli Pinot i Slovenien.
Pinot är det franska ordet för tallkotte och syftar på druvklasens form som påminner om en sådan. Pinot blanc behöver mogna ordentligt för att komma till sin rätt och ge karaktärsfulla viner. En skicklig vinmakare får fram en frisk syra och karaktär av gröna eller gula äpplen, citrusfrukt, örtiga toner och en druvig, tilltalande saftighet.
När pinot blanc växer och vinifieras i Alsace får vinet en medelfyllig kropp med flirtig, saftig fruktighet och balanserad syra. Ett vin att njuta som det är, eller till det mesta i matväg. Fisk och skaldjur inte minst.
Druvan med sin balans, äppliga fruktighet och fräschör lånar sig utmärkt till mousserande vin och många Crémant de Alsace är framställda på huvudsakligen Pinot Blanc. Även i Italienska prestigeområdet för mousserande viner, Franciacorta i Lombardiet, spelar druvan en stor roll.
Dock betyder beteckningen ”Pinot Blanc” på flaskan i Alsace inte säkert att vinet är gjort enbart på pinot blanc. Den besläktade druvan Auxerrois får nämligen ingå under samma namn. När det finns en hel del auxerrois i blandningen hittar man ofta friska toner av lime i vinet.
Nedan några tips på fruktiga och välproducerade viner på pinot blanc, ett med övervägande pinot auxerrois. Pinot blanc och skaldjur!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/09/kungskrabba-klo-5-1000×664.jpg*section**row*
Eckhard Walter Pinot Blanc 2016, artikelnummer 5488, 92:-
Tyskland, Pfalz
Friskt och fruktigt vin på pinot blanc som är lite lättare i stilen. I karaktären finner vi mandelblom, saftiga nashipäron, krispiga gröna äpplen, kritig mineral, galiamelon, syrlig limefrukt och färska gröna örter. Ljuvligt till ostronen, räkorna eller hummern!
Pinot Blanc Premium Réserve 2015, artikelnummer 12169, 84:-
Frankrike, Alsace
Druvig friskt och fruktigt vin med smak av anjoupäron, gröna kryddor, kaprifol, honungsmelon och limezest. Vinet har en dominans av pinot auxerrois vilket ger trevliga citrustoner, främst nyrivet limeskal och rose’s lime. Serveras väl kyld till fisk eller skaldjur. (75% auxerrois blanc och 25% pinot blanc)
L’ami des Crustacés Pinot Blanc Classique 2016, artikelnummer 78506, 89:-
Frankrike, Alsace
Bussigt och på alla sätt välsnickrat vin gott att njuta kallt som sällskapsdryck eller till skaldjur, fisk, kyckling. Producenten Gustave Lorentz har tagit fram detta vin just för att njutas till ostronen, skaldjursplatån, räkfrossan eller de gratinerade blåmusslorna. Vinet är medelfylligt med balanserad syra och toner av gröna äpplen, gråpäron, fänkål och solmogen citron.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*