- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Skaldjursbonanza!
Skaldjursbonanza!
Skaldjursbonanza!
*section**section*Skaldjur kan man absolut äta hela året. Dock mår de bra i kalla vatten och många anser att räkor, kräftor och andra skaldjur är som bäst under vinterhalvåret. Men det är ju även upplevelsen som gäller. Skaldjursfrossan känns kanske inte riktigt lika kul en mörk och snöig vinterkväll. En påse räkor smakar istället som bäst på en picknickfilt på klipporna en sensommarkväll. Vissa arter har dock tydliga säsonger. Ostron till exempel börjar sin säsong sent, i november-december. Krabba, hummer och flodkräfta har säsong aug-nov, därav kräftskivornas glada dagar i augusti-september.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/blmusslor.jpg*section**section**section**section**row*För mig har hösten alltid varit en favoritårstid. Det är nu man tänder ljus, rensar svamp och bär och njuter av dofterna från höstens långkok på spisen.
Hösten levererar en otroligt stor variation av varor till matbordet. Det har även blivit tid för skaldjur! Ostron, blåmusslor, kräfta, krabba, räkor, havskräfta. Det finns att välja på.
Att matcha vin till skaldjur är ingen…match. Men det är bra att tänka på hur smakrika skaldjuren är. Ju smakrikare skaldjur och tillbehör ju karaktärsstarkare vin kan man välja. Vissa skaldjur har en liten naturlig sötma som till exempel räkor och havskräftor. Dessa gynnare kan med fördel matchas med ett fruktigare eller till och med halvtorrt vin.
Skaldjursvin får gärna ha lite skjuts i syran då man ofta har syrlig citron, limeaioli, vineagrette eller liknande till sina skaldjur. En viss lätthet och elegans skadar inte heller då skaldjuren för det mesta inte är smörstekta eller panerade. Gratinerar man sina skaldjur till exempel fungerar istället ett rundare vin med större kropp.
Jag har valt ut några smarriga skaldjursviner till höstens skaldjursbonanza!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/ostron.jpg*section**row*
2017 Haut Marin Fossiles, 75:-
Artikelnummer 2089
Frankrike, Frankrike sydväst , Côtes de Gascogne IGP
2017 Deep Roots Riesling, 89:-
Artikelnummer 5802
Tyskland, Pfalz
2016 Días de Verano Reserva Muscat, 99:-
Artikelnummer 6731
Chile, Région del Sur , Valle del Itata
2016 Laroche Bourgogne Réserve, 119:-
Artikelnummer 5621
Frankrike, Bourgogne
Här bjuds ett fylligare och ekfatslagrat vin på druvan chardonnay. Eftersom franska Bourgogne har ett svalt klimat har vinet en otroligt frisk syra som balanserar den fylliga och smöriga karaktären. Laroche Bourgogen Chardonnay bjuder frukt och fyllighet med smak av röda vinteräpplen, gula plommon, citronskal, färsk ananas, acasiahonung samt rostade hasselnötter och fatkaraktär. Häll upp i god tid så den hinner luftas lite och vinna ett par grader i temperatur till de gratinerade eller grillade skaldjuren, stekt scampisallad eller skaldjurspaj.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/hummer.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*