- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Spontanjäst öl- en syrlig historia.
Spontanjäst öl- en syrlig historia.
Spontanjäst öl- en syrlig historia.
*section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/l-pint.jpg*section**section**section**section**row**section**section*Spontanjäst öl är öl där vild jäst får starta jäsprocessen. Spontanjäsning ger en mer varierad öl jämfört med när man jäser med en kontrollerad jästkultur. Spontanjäsning är också den äldsta formen av jäsning. Den använder de mikroorganismer som finns naturligt i miljön. För att få vörten i kontakt med så mycket luftyta som möjligt ligger den först i grunda så kallade kylskepp. Här ligger vörten 1 natt. Sedan tappas den upp på fat, ofta gamla vinfat. Jäsningen drar igång inom en vecka. För att denna okontrollerade jäsning inte ska gå över styr och ske explosionsartat brygger man bara under det kyligare halvåret. Jäsningen sker sedan i flera steg. Under de första månaderna sker framför allt alkoholjäsning. Därefter dominerar laktobakterier, som skapar den för lambik så karaktäristiska syran. Efter ett år dominerar brettanomyces, en jästfamilj som skapar karaktäristiska aromer av hästfilt.
*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/lflaskor.jpg*section**row*
Spontanjäst öl finns i olika varianter:
–Lambik är spontanjäst öl från den första jäsningen. Den är relativt ovanlig och har en alkoholstyrka på 5-6%.
–Gueuze är en blandning av ung och gammal lambik som får jäsa tillsammans på flaska.
-Berliner weisse/weissbier är en torr och syrlig öl som härstammar från just Berlin. Ölen surnar med hjälp av laktobaciller som finns naturligt på maltens skal. Den serveras ofta blandad med saft av hallon eller myskmadra för att få bort lite av den något syrliga smaken och för att ge ölet en spektakulär färg. Ölet blir vid blandningen rött eller grönt beroende på vilken saft. Då ölen blandats med saft kallas det för Weiße mit Schuss.
–Faro är en sötad lambik och är mycket ovanlig.
–Fruktlambik är den vanligaste sorten och finns i många varianter, till exempel Kriek som görs på körsbär och är vanligast. Frambozen görs på hallon. Perzik görs på persika. Bosbes görs på röda vinbär. Zwarte bes görs på svarta vinbär.
Det finns även lambic på till exempel vattenmelon och hjortron.
Nedan några syrliga, friska och originella favoriter från Systembolagets sortiment. Njut din suröl lite som ett gott glas vin och matcha gärna till lagrade ostar, chark eller till rätter med något syrligt på tallriken- surkål, syrlig vineagrette, citron eller dylikt i sås eller över sallad.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/f8c40008e4353830b115c1568619-1434975-jpgd_.jpeg*section**section**section**section**row*
Brekeriet Vild Lilac, 69:-
Artikelnummer 11500
Tillverkad i Landskorona, Sverige
(Flaska , 375 ml)
Klackabackens Bryggeri Hjortronberliner, 37:90:-
Artikelnummer 12374
Tillverkad i Sverige , Skåne län , Kristianstads kommun
(Flaska , 330 ml)
Brooklyn Bel Air Sour, 26:90
Artikelnummer 11304
Tillverkad i USA
Firestone Walker SLOambic, 129:-(Små partier, lanserad 7/9 2018)
Artikelnummer 11565
Tillverkad i USA
(Flaska 375 ml)
Ljuv musik från Firestone Walker Brewing Company. På bryggeriet har man bra relationer med lokala odlare som förser dem med högkvalitativ frukt och bär. Även detta år har man haft möjlighet att från odlare i Oregon köpa in fantastiska “marionberries” och “boysenberries”, båda nära kusiner till svarta vinbär. Så skapade man SLOambic, Batch #4. Detta året adderades färska bär till deras “Sour Opal”, en öl som lagrats 24 månader i franska, små, ekfat. Sedan jäsning i ytterligare 4 månader med hjälp av egen mikroflora. Denna välsnickrade lambic är fylld till bredden med saftiga, mogna mörka bär som svarta vinbär, björnbär och boysenbärsylt, mjuka ekfatstoner och en härligt frisk syra i avslutet. Santé!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*