- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Ungern- ett spännande vinland!
Ungern- ett spännande vinland!
Ungern- ett spännande vinland!
*section*I de södra delarna av Ungern är klimatet varmare och här i solen trivs de blå druvorna bäst*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/08/vinkllare-ungern.jpg*section**section**section**section**row*Ungern är ett vinland med lång och brokig historia.
Magyarerna började odla och producera vin i landet redan för 2000 år sedan. Vinodlingen utvecklades ständigt och kulminerade under 1400-talet då ungrarna började producera rött vin på druvan Kadarka. Dock stannade utvecklingen under den 150 år långa turkiska ockupationen.
Under 1800-talet var landet den tredje största vinproducenten i världen. Tyvärr har Ungern sedan dess genomgått två världskrig, vinlusens härjningar samt vanskötsel av vingårdarna och vinerierna under kommunisttiden. Efter järnridåns fall 1990 har man återigen börjat framställa kvalitetsvin.
Landet är idealiskt för vinodling. Det erbjuder stor variation vad gäller jordmånstyper; sand, lera, löss- och svartjord, kalksten, terra rossa och vulkaniska jordar. Här kan de olika druvorna finna sin idealiska grogrund. Man har på grund av detta bra mångfald och odlar både högst inhemska druvor, och internationella.
Ungern har varma somrar och kalla vintrar men det kontinentala klimatet mildras av det skydd som bergskedjan Karpaterna ger.
I de bergiga områdena i norr dominerar torra, friska vita viner samt det världskända och syndigt söta Tokaji. I de södra delarna av Ungern är klimatet varmare och här i solen trivs de blå druvorna bäst.
Efter kommunismens fall har kvaliteten på vinerna som sagt höjts väsentligt och ökar stadigt. Vinerier har byggts eller moderniserats och ambitionerna är höga. Ungern- ett spännande vinland!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/08/budapest-sprvagn.jpg*section**row*
2016 Tokaj-Hétzölö Dry Furmint, 149:-(BS)
Artikelnummer 71818
Tokaj, Ungern
Furmint är en spännande druva som vunnit mer och mer mark de senaste åren. Den används i det söta vinet Tokaj men ger även riktigt intressanta torra, vita viner. Detta härliga vin går att finna i Systembolagets beställningssortiment och är åt det fylligare hållet med härligt saftig tropisk frukt som nektarin och mango men även syrlig havtorn samt toner av äppelpaj, vaniljstång, muskot, jordaga mineraltoner och örtkryddor.
2016 Dry Tokaji Furmint, 89:-
Artikelnummer 6214
Ungern, Tokaj-Hegyalja , Tokaj
2015 Egri Bikavér Soltész 131:-(BS)
Artikelnummer 71613
Ungern, Eger
“Tjurblodet från Eger” Egri bikavér, är utan tvekan Ungerns mest välkända röda vin. Innan turkarnas intåg i Eger var det mer gröna än blå druvor planterade. Turkarna, eller serberna, introducerade rödvinsdruvan kadarka under 1500-talet som blev en favorit i Eger fram till slutet av 1800-talet då vinlusen började härja. Den aromatiska kadarka drabbades hårt av lusens angrepp och vid nyplanteringar satsade man istället på Bordeaux-druvor samt kékfrankos, Ungerns namn på blaufränkisch.
Detta vin är ett riktigt fullblod. Fylligt och stadigt med härlig tanninstruktur och packat med mörka bär, kritiga mineraltoner, rostade ekfatstoner och färska örtkryddor.
2013 St Stephan’s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 159:- (500 ml)
Artikelnummer 12905
Ungern, Tokaj-Hegyalja , Tokaj
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*