- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Vårens Vita pärlor
Vårens Vita pärlor
Vårens Vita pärlor
Vita viner finns i alla de stilar och smaker. Från lätt till fylligt, örtigt till kryddigt, fruktigt till smörigt ekfatslagrat. Alla har vi våra personliga favoriter. Och visst suger det lite extra efter friska vita viner när vårsolen äntligen tittar fram!
Gröna druvor är härdigare än blåa och klarar sig bättre än dessa i svala klimat. Många gånger har vinerna en hög syra då druvorna får kämpa för att mogna i det kyligare klimatet.
Men inte alla druvor har naturlig hög syra. Till exempel är gewurztraminer, viognier och grenach blanc druvor med mer avrundad syra. Något att tänka på i matchning med mat.
Finns det mycket syra på tallriken bör vinet ha detsamma. Och saknas syra i anrättningen bör vinet vara mindre syrligt. Möt syra med syra, och sötma med sötma.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/nsslor.jpg*section**section**section**section**row**section*Möt syra med syra, och sötma med sötma.*section**section**section**section**section**section**section**row*Man kan dela in karaktären på vita viner i kategorier. Beroende på stilen på vinet matchar man till olika typer av mat. Exempelvis:
ÖRTIGT: Sauvignon blanc, albarino, verdejo och melon de bourgogne (som man gör vinet muscadet av i franska Loire) är ett bra exempel på friska, gröna och örtiga druvor. Matcha dessa till dito örter på tallriken, örtkrydda eller en grönsallad. Gärna fänkål!
Tomat och grönt äpple fungerar fint i salladen. Syra vill vi nämligen ha då dessa druvor bjuder på hög sådan. Det går fint med syra i form av citronsås eller vineagrette också.
Undvik för mycket beska (ruccola, endive) då denna förstärks av hög syra. Eller använd extra olivolja på salladen för att mildra detta. Fett rundar av både syra, och beska.
BLOMMIGT: Muskat, malvasia och marsanne är exempel på druvor som ger florala toner. Para ihop med eleganta och lätta rätter och ge såsen en touch av fläderblom eller viol. Varför inte dekorera med ätbara blommor på tallriken. Har vinet lite sötma vilket är vanligt med muskatdruvan är det viktigt att man plockar upp detta i maträtten- eller njut vinet till desserten. Italienska bubbliga Moscato d’Asti är ett fint exempel som är ljuvligt till jordgubbar med vaniljglass, fläderparfait och violglass.
FRUKTIGT: Pinot blanc, riesling, gros manseng, silvaner och rivaner är härligt fruktiga, “druviga” druvor. Dessa är underbart universala och speciellt pinot blanc och silvaner passar till i stort sett det mesta. Riesling har generellt en högre syra än dessa två men till exempel riesling från Alsace har en fylligare stil och är mer avrundad.
KRYDDIGT: Gewurztraminer betyder till och med “den kryddiga druvan från Tramien”.
Då druvan har relativt låg syra kan dessa viner med fördel njutas till feta rätter som fois gras och kryddiga korvar. Ibland framställer man dessa viner med restsötma och då kan man glädjande nog matcha till löksill, rökt lax och anrättningar med kryddhetta. En annan druva som ger kryddiga toner av vitpeppar är den österrikiska gruner veltliner. Dessa viner är ofta torra men med lite fyllighet som gör att de passar utmärkt till den lokala wienerschnizeln.
SMÖRIGT/EKFATSLAGRAT: Chardonnay, grenache blanc och viognier är några druvor som man ibland ekfatslagrar. Här gäller devisen fylligt i glaset, fylligt på tallriken. Matcha tonerna av smält smör, hasselnötter och nypoppade popcorn med grädde eller smörsås, paneringar, krutonger och rostade toner. Svamp i alla de former är ljuvligt till just till fylligare, ekfatslagrade viner.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/riesling.jpg*section**row*2016 Gut Hermannsberg Riesling Trocken, artikelnummer 73386, 149:-(BS)
Tyskland, Nahe
Friskt, stramt och elegant vin. Riesling när den är som bäst!
Vi bjuds på ett torrt vin med saftig fruktighet, enorm syra, mineralitet samt ett rent och långt avslut. Vinmakare är Gut Hermannsbergs, erkänd för sin höga kvalitet och ambition. Druvorna till just detta vin kommer från de flesta av egendomens vingårdar och är därför en bra sammanfattning av egendomens karaktär. Samtliga vingårdar är högt klassificerade, de steniga och branta vingårdarna kräver mycket manuellt arbete samt ger en mycket låg avkastning. Druvorna skördas för hand och pressas varsamt. Musten får jäsa med naturlig jäst vid låg temperatur på rostfria ståltankar. Vinet lagras sedan flera månader tillsammans med sin jästfällning på ståltank innan det till sist når våra glas. Njut kall som den är eller till skaldjur, lättare fiskrätter och milda ostar.
2016 Marqués de Riscal Organic, artikelnummer 6001, 89:-
Spanien, Rueda, EKO
Fruktig, aromatiskt och druvigt vin. Friskt och fräscht med saftiga inslag av nashipäron, krusbär, gröna äpplen, färska örter och lime. Serveras kall till skaldjursfrossa, räkmacka, hälleflundra eller torsk med örtsås. Det går inte att tala om spanska viner utan att nämna Marqués de Riscal. Detta är en vinproducent som har betytt oerhört mycket för Spaniens vinnäring. Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego. Idag gör man viner i många regioner men alltid med hög och stabil kvalitet och terroir- känsla av ursprung.
2016 Pinot Blanc Organic, artikelnummer 1002, 119:-
Frankrike, Alsace, EKO
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*