- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Vitt vin vid grillen
Vitt vin vid grillen
Vitt vin vid grillen
Det finns inte mycket som slår doften av att någon som grillar i närheten. Luktsinne och minne är starkt sammanlänkat och man förflyttas omedelbart till någon annan plats, ett scoutläger som liten eller kanske en minnesvärd sommarfest.
Ofta blir det att man per automatik knäcker upp ett rött favoritvin när grillen är tänd. Och visst är det så att till den röda köttbiten, vill man ha rött vin. Nyckeln till framgång är att välja ett bärigt rött vin med mjuka tanniner. Strävhet och hög syra i vinet bråkar med kryddhetta och den lite beska grillytan på köttbiten. Kombinationen kan bli väldigt trist- bitter och sträv.
Men det finns mycket annat att slänga på grillen, eller som australiensarna säger; the barbie. I Sydafrika heter grill eller barbeque på afrikaans braai. Kärt barn har som bekant många namn.
Så låt oss kika på vin till annat än rött kött idag. Vi snackar fläskfilé, kyckling, skaldjur, fisk och grönsaker- då finns det en uppsjö av vita viner som passar bättre än rött vin.
Att tänka på är att inte ge sig på de mest eleganta, lätta och strama vita vinerna. Det faller lite platt till de fylligare smakerna hos det grillade på tallriken. Många gånger använder vi också en fylligare rub, marinad eller sås som kräver kropp och struktur hos vinet. Skyhög syra är då inte heller optimalt, om inte syrliga tillbehör serveras och balanserar upp det hela.
Håll utkik efter druvor och stilar som ger viner med rondör, pondus och fylligare känsla. Druvsorter är då till exempel grüner veltliner, viognier, grenache blanc, pinot gris från Alsace eller (ekfatslagrad) chardonnay.
Stilmässigt gör man lite fetare och fylligare vita viner i franska Alsace som man med behag dricker till sina kryddiga korvar och fäsklägg. Här har vinerna och den lokala maten anpassat sig efter varandra och dessa viner är också en bra matchning till grillad salsiccia, chorizo, fläskkarré och kotletter.
Med vita viner slipper man strävheten, tanninstrukturen, som man annars måste ta hänsyn till i ett rött vin. Ett rött vin hade många gånger slagit bakut mot de kraftfulla kryddblandningarna i till exempel korvarna ovan.
Även i franska Rhone är de vita vinerna lite fylligare och trivs mycket väl tillsammans med grillat.
Nedan har jag plockat fram ett gäng bra viner som valts för att matcha lite olika grillrätter. Våga prova vitt vin vid grillen!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/hllbild-vittvin.jpg*section**row*
Grüner Veltliner:

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2015
Artikelnummer 76570, 119:-
Wagram, Niederösterreich , Österrike
Viognier:

Gnarly Head Viognier 2015
Artikelnummer 6381, 89:-
Kalifornien, USA
Saftigt, fylligt och fruktigt vin med fint djup, mogen tropisk frukt och viss blommighet. Inslag av nektarin, papaya, honungsmelon, kaprifol och bergamott. Servera vinet kylt till lite kryddigare grillanrättningar som kycklingfajitas med grillade grönsaker eller till vin- och vitlökssmarinerad fläskfilé gärna serverad med mango chutney.
Grenache Blanc/Viognier:
Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc 2016
Artikelnummer 2813, 110:-
Côtes du Rhône, Rhone, Frankrike
Fylligt, friskt och lite örtkryddigt vin med fint djup och tropisk fruktighet av anjoupäron, galiamelon, pomelo och färsk aprikos. Njut detta välkomponerade vin till smakrika grillade rätter av matigare fisk som marulk och tonfisk eller örtgrillad kyckling med salsa på tomat och äpplen.
Chardonnay
Chateau Ste Michelle Chardonnay 2015
Artikelnummer 6447, 119:-
Kalifornien, USA
Fatlagrad, rik och krämig chardonnay med toner av konserverade plommon, gula äpplen, mandel, citronzest, nypoppade popkorn och gräddkola. Vinet passar mycket väl till grillade räkor eller scampi, grillad halloumi med rostade pinjenötter och honung eller grillad helgeflundra med skirat smör.
Saint-Aubin Vieilles Vignes 2015
Artikelnummer 5569, 119:-
Saint-Aubin, Bourgogne, Frankrike
Mycket elegant och friskt vin med karaktär av rostade fat. Fin koncentration och fyllighet på grund av gamla vinstockar som ger mindre vindruvor och mindre avkastning och en mer koncentrerad druvmust. I karaktären visar vinet röda vinteräpplen, rostade hasselnötter, skirat smör, gula krusbär, vit persika och fudge. På grillen? Hummer penslad med sesamolja och citronsaft, kycklingspett med cocktailtomater och champinjoner eller varför inte grillad aubergine, kronärtskocka eller gul paprika fylld med hack av svamp, lök och ost.
Pinot Gris
Pinot Gris Premium Réserve 2015
Artikelnummer 2899, 99:-
Alsace, Frankrike
Saftigt och kryddigt vin med stor kropp och druvig karaktär samt smak av nashipäron, honungsmelon, päronsplitt och nyskurna färska champinjoner. Använd som universalvin till det grillade, svårt att gå fel! Exempelvis ljuvligt till honungsmarinerad fläskfilé med yoghurt- och limesås och grillade primörer.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*