- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Barolo, Barbera & Riesling från Borgogno
Barolo, Barbera & Riesling från Borgogno

Barolo, Barbera & Riesling från Borgogno
Vissa veckor är bättre än andra. Vissa veckor får man möjlighet att prova riktigt bra viner – den här veckan var en sådan vecka. Den här veckan var jag på en provning med viner från den klassiska Piemonte-producenten Borgogno. Vinerna presenterades av vinmakaren Andrea Farinetti och vi fick möjlighet att också prova dem till mat. Med sig hade man givetvis barolo-viner men också instegsviner, experimentella viner och kryddade viner.
Förutom att Borgogno är en riktigt bra producent var det också intressant då vi fick möjlighet att prova flera årgångar av Barolo: 1982, 1998, 2003 och 2008 samt två single-vineyard Barolo från 2009. Jag vet inte hur mycket erfarenhet du har av Barolo, jag drack mina första under mitten av 90-talet. Minns jag rätt var dessa från mitten/slutet av 1980-talet och barolon var under förändring genom de så kallade Barolo boys. Borgongo brukar dock räknas till traditionalisterna men det är kul att prova lite viner från olika perioder från denna era där det moderna Barolo utvecklades och jag misstänker att även de traditionella påverkades åtminstone till del.
Tillbaka till den aktuella provningen. Borgogno är en av de äldsta vinproducenterna i Barolo och grundades redan 1761. Till detta har man en av de yngsta vinmakarna i Andrea Farinetti som bara är 24 år. Borgono räknas till de traditionella vinmakarna, men med nya vinmakare kommer också nya idéer även om de sannolikt inte kommer bli liktydiga med Barolo boys idéer för några år sedan. Detta märks också i några av vinerna vi provar, här finns såväl traditionalism i de klassiska Barolo-vinerna, lite modernism i single vineyard vinerna och nytänk i att producera en riesling i Barolo men också i vin som No Name 2010 Langhe.

Vill man prova på vad Borgogno har att erbjuda är såväl Langhe rosso 2010 som Barbera d’Alba 2013 både prisvärda och riktigt härliga vardagsviner som kan ge hösten lite guldkant. Det första är gjort på dolcetto, barbera, nebbiolo och merlot är ett riktigt trevligt pizza vin medan Barberan är ung och härligt inlockande med lite primörfrukt och fin syra. Bägge finns på beställningssortimentet.
No Name 2010 Langhe, namnet är en protest mot den italienska byråkratin rörande vinindustrin. Hur det fungerar som en protest vet jag inte men det här är ett riktigt bra vin. Vinet är en cuvée på nebbiolo från vingårdslägena i Cannubi, Fossati och San Pietro. Man använder endast den naturliga jästen och man producerar endast omkring 1000 lådor. Vinet är riktigt bra, perfekt balans, fin syra en lätt blommighet med inslag av rosor och violer. Här finns torkade körsbär, hallon, röd frukt och en snyggt integrerad ekfatston. I avslutet kommer lite lakrtistoner, torkade örter och lite jordig balsamico-ton. Mycket bra och riktigt intressant! Finns på beställningssortimentet
När vi kommer till barolo-vinerna är 2008 riktigt lättillgäng men ung. Det kommer sannolikt fungera bra att lagra, det är balanserat med riktigt bra syra och elegans och ett burgundiskt inslag. Det är svårt att värja sig från primörfrukten som liksom skriker – drick mig! Så jag misstänker att många kommer slinka ned snabbt. Finns på beställningssortimentet.
1998 och 2003 är bra men når inte riktigt hela vägen för mig, de är lite knutna. Ingen av dem är dåliga men något obalanserade. 1998 har syran och elegansen men frukten gömmer sig lite, eken ligger lite utanpå och tanninerna känns en aning gröna. 2003:an har en mer närvarande frukt men saknar istället lite syra, struktur och komplexitet.
Även om jag verkligen tycker om No Name och Barolo 2008 så är Barolo Riserva 1982 kvällens stjärna – detta är ett halleluja moment, ett vin som verkligen strålar, som är i perfekt balans. Elegant, stringent, moget men med en levande syra, levande eftersmak och massor med karaktär. Vinet utvecklas i glaset under provningen och här kommer umami-toner, tobak, läder, torkade blommor och en fint invävd frukt och bärsmak som tillsammans med syran verkligen utmanar smaklökarna och får den att krumbukta sig av njutning. En upplevelse!
Efter detta återgår vi till nuet med två single-vineyard viner Barolo Cannubi och Liste 2009. Båda är intressant men unga och kommer må bra av lite lagring. Cannubi är dock lite mer tillgänglig nu med lödig frukt och lite mjukare tanniner där Liste är mer kraftfull, mer tanninstinn och lite grön. Bägge har elegans och komplexitet men skiljer sig en hel del åt. Personligen skulle jag säga att dessa är mest intressanta och kul för lära sig vad de olika vingårdarna tillför i Barolon och hur de skiljer sig. Här hade varit kul att prova samma årgång som Barolo Riservan, personligen väljer jag dock hellre Barolo Riserva framför dessa. Liste 2008 finns på beställningssortimentet.
Innan de röda vinerna kom in började vi med experimentvinet Era Ora Langhe 2013 gjord på Riesling odlad i Langhe. Det är ett enkelt, friskt vin med lite vit frukt, citrus och grapefrukt och en snygg rak syra samt mineraler i avslutet. Utifrån smaken hade jag nog gissat på någon annan druva så som riesling italico (welschriesling) men såvitt jag kunnat hitta på nätet ska det vara riesling. Att de typiska rieslingtonerna såsom lite mer aromatiska smaker etc. inte kommer fram kan bero på de unga stockarna, på odlingsläget eller något annat.
Till avslutning fick vi smaka kryddade viner, Chinato Bianco, Chinato och Barolo Chinato. Till vinet tillsätts ett drygt 30-tal örter och smakerna minner om vermouth. Inte riktigt min stil även om Barolo Chinaton var intressant. Den kommer för övrigt finnas på på bolaget från och med den 19/9, dock endast ett fåtal flaskor. Intressant att prova – dock antingen att älska eller hata!
Jag vill tillägga att jag kanske låter lite kritiskt till några mycket bra viner, det blir dock lätt så när man har flera viner från samma producent och några sätter nivån, det blir den man i någon mån jämför med.
Magnus Reuterdahl