- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Druvan tempranillo i fokus
Druvan tempranillo i fokus
Druvan tempranillo i fokus
En fråga som jag ofta får är: Hur hittar jag nya viner? Ett bra sätt att titta på vilka viner du gillar och vilka druvor de vinerna är gjorda på. Gillar du röda viner från Rioja kan det med andra ord vara en bra idé att titta på andra viner gjorda på druvan tempranillo. Det är inte den enda druvan i Rioja men det är den mest använda druvan.
Vid sidan av Rioja finns det många andra områden i Spanien som kan vara intressanta när det kommer till tempranillo. Några av dessa är Ribera del Duero, Toro, Navarra och La Mancha med flera.
Det är en gammal druva så dels finns det många namn på druvan, dels finns det många kloner av druvan. I Toro är det en klon som kallas tinta de toro. I Ribera del Duero kallas druvan tinto fino och tinto del país. I La Mancha och Valdepeñas kallas den för cencibel. I Madrid för tinta Madrid och i Katalonien för ull de llebre. Detta är bara ett urval av namn och tittar man utåt i världen är druvan också populär i Syd- och Nordamerika och Portugal.

Det är en druva som får olika smak utifrån var den odlas. Vinerna brukar dock inte ha hög syra eller kraftiga tanniner. Ett undantag är dock vinerna från Toro som kan vara riktigt tuffa. När det finns mer syra i vinet beror det ofta på att vinerna blandats med andra druvor.
I smaken kan du ofta hitta smak av röda bär som körsbär och jordgubbar samt mörka bär som svarta vinbär och slånbär samt frukter som plommon. Om druvorna är odlade i svalare klimat och på högre höjd över havet så är det ofta de röda tonerna som dominerar medan de mörkare ofta kommer fram när det är lite varmare. I svalare klimat kan de också få lite syra men fräschören kommer ofta från stentoner. Vinerna har ofta en fin örtighet och inslag av kryddor. Det är vanligt att vinerna lagras i ekfat och detta kan ge vaniljtoner samt smak av choklad och inslag av dill.
Tempranillo (tinta de toro) från Toro
Oinoz Prestigio 2007, Toro, 119:- Nr 2771
Vinet är gjort på 100% tinta de toro (tempranillo).
Det här vinet har lite ålder vilket gör det gott. Det är smakrikt men har också en fin syra och stentoner. Mörka mogna bär och frukter med en liten kant av hallon. Tanninerna biter till men har mjuknat en aning. Vinet är örtigt och har ton av ekfat och kaffe.
Ett bra vin till sommaren grilläventyr!
Tempranillo från Ribera del Duero
Tamaral 2014, Ribera del Duero, 129:-, Nr 2163, Systembolaget
Vinet är gjort på 95% tempranillo och 5% cabernet sauvignon.
Det är ett rödfruktigt vin med inslag av mogna körsbär, plommon och svarta vinbär. Vinet ramas in av en fin ekfatston med ekfatskryddor, mörk choklad och kaffesmak. Till detta kommer en ton med en liten köttighet och mycket örter. Vinet har fin struktur och viss strävhet. Eftersmaken är lång och med viss fyllighet.
Ytterligare ett riktigt bra grillvin.
Tempranillo från Rioja
Tempranillo är mest sammankopplad med Rioja. Detta är en stil ren klassisk rioja som får utgöra tumstocken i just denna provning.
Marqués de Riscal reserva 2013, 145:-, Nr 2573
Vinet är gjort på 80% tempranillo, 10% mazuelo och 10% graciano.
Här finns det man kan förvänta sig av en bra Rioja. Smaken är utvecklad och komplex. Frukten backas upp av en tydlig ekfatston, men vinet är snyggt balanserat. Här finns mörka körsbär och plommon tillsammans med kryddor som dill, kanel, tobak och kakao.
Fungerar utmärkt med mustiga grytor, till grillat kött, lagrad ost och chark.
Det finns ytterligare bra viner på druvan, många av dem hittar du i artiklar eller beskrivningar av här på Dryckeslistan.se
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*