- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Köttbullar och vin
Köttbullar och vin

Köttbullar och vin
Många ser köttbullar som barnmat eller enkel snabbmat, sannolikt beroende på de tråkiga halvfabrikatsbullarna i butiken eller att de allt som oftast är barnmenyernas okrönta flaggrätt. Å andra sidan kan du också hitta dem på många riktigt bra restauranger med klassiska menyer. När det kommer till köttbullar handlar det om färsens kvalitet, om kärlek och hantverk. Om du vill att de ska bli goda är det bara att gå till husmanskostens fader Tore Wretman. Det gjorde jag, därefter har jag lagt till och dragit ifrån för att få dem precis som jag vill ha dem.
I Tore Wretmans originalrecept används tre sorters färs: två delar nötfärs, en del kalvfärs och en del lammfärs. Här går jag mer på kvalitet än typ av färs, ofta blir det nöt och lammfärs i lika delar men gör jag dem på älgfärs samt lite fläskfärs.
En annan viktig del för att få fram smakerna i köttbullarna är tillbehören. Jag äter dem gärna med potatismos, en gräddig trattkantarellsås och rårörda lingon eller lingonsylt. Många kommer hävda att du också ska ha pressgurka, jag gillar det men för mig är det inte en nödvändighet.
köttbullar, 4-6 portioner
- 200 g nötfärs
- 200 g lammfärs
- 1 dl ströbröd eller torrt vitt bröd
- 1½ dl vispgrädde
- 1 gul lök, finhackad eller riven
- 1 msk smör att steka löken i
- 1 ägg
- 1 pressad/riven vitlöksklyfta
- 1 msk kalvfond (koncentrerad)
- 1 msk worcestershire sås
- 1 krm timjan, torkad
- 1 krm torkad persilja, torkad
- 1 krm cayennepeppar
- salt och svartpeppar, kryddpeppar och rosépeppar
- 50 g smör att steka köttbullarna i
Rör ned ströbrödet i grädden och låt det svälla i ca 10-15 minuter. Om du hackat löken så bryn den lätt i smör. Om du rivit den behövs inte detta. Blanda ned löken och ägget i brödblandningen tillsammans med örterna, vitlöken, salt och peppar samt fond och worcestershire såsen. Rör samman färserna i en annan skål, tillsätt sedan brödblandningen och blanda ihop allt. Låt stå en en liten stund, vid behov tillsätt någon matsked vatten för att få en smidig konsistens.
Forma köttbullarna med händerna till lagom stora runda bollar. Det är bra att ha en skål med kallt vatten för att skölja händer i när det blir för kladdigt. Om du ser större lökbitar i smeten,ta bort dem då de kommer få köttbullarna att spricka. Lägg köttbullarna på ett fat och låt dem vila i kylen 15-20 minuter innan det är dags att steka dem.
Stek köttbullarna i omgångar i riktigt med smör på relativt hög värme, ca 5-7 minuter, tills de får en jämn fin brun färg, krydda med nymald svartpeppar, kryddpeppar och eller rosépeppar. Servera köttbullarna nystekta eller frys in till en annan dag.
Vin till köttbullar
Det finns många bra viner som passar till köttbullar, jag vill gärna ha något som har en fin fruktighet och ett mjukt anslag. Om du har viltfärs i bullarna kan du också ta ett lite tyngre vin men med lamm och nöt vill jag ha ett vin med viss fräschör och gärna lite skogstoner i form av röda skogsbär, svamp och örter. Här kommer tre riktigt bra röda viner från klassiska områden som fungerar för såväl vardagsmat som för festen.
Santa Duc Les Quatre Terres 2016, Cotes du Rhone, Frankrike, 139:-, Nr 95415, , Vinet finns i ett antal butiker och finns också i Systembolagets beställningssortimentet
Cotes du Rhone är en stor vinregion i södra Frankrike. Just detta vin är gjort på druvorna grenache, syrah, mourvedre, carignan, cinsault och clairette. Vinerna är ofta fruktiga, fylligare och en hel del kraft men också fräschör med inslag av stensälta. En riktigt bra producent är Domaine Santa Duc.
Detta är fint välbalanserat vin med en fin fyllig frukt och ekfatston som ger struktur och kryddighet. I frukten hittar vi blå plommon, björnbär och andra skogsbär och här finns också en kryddighet med inslag av medelhavsörter och svartpeppar. Vinet har en lång eftersmak med viss elegans och komplexitet.
il Momento 2016, Toscana, Italien, 109:-, Nr 75163, Vinet finns i ett antal butiker och finns också i Systembolagets beställningssortimentet
Viner gjorda på druvan sangiovese funkar utmärkt med denna typ av rätter, dvs köttbullar och biffar. Detta vin kommer från Terreno, en svensk producent i Toscana.
Här finns en fin fruktig ton med inslag av mogna körsbär och saftiga plommon kantade av fin blommighet med inslag av viol och skog. Vinet har en fin lång ton med inslag av svartpeppar som gifter sig fint med svampsåsen och köttbullarna.
Rioja Bikaña 2013 reserva, Spanien, 99:-, Nr 70877, Systembolaget beställningssortimentet
Rioja är en annan bra vardagsklassiker och detta instegsvin från La Rioja Alta, som är en av de bästa vinproducenterna i Rioja är ett utmärkt vardagsvin gjort på 100% tempranillo.
Detta är ett fruktdrivet vin med en ren frukt, fina och tydliga ekfatstoner. I smaken finns mörka plommon, körsbär och röda skogsbär. Frukten kantas av en snygg syra och smak av vanilj, kaffe, peppar och torkade örter. Vinet har en fin lång eftersmak.
Nu är det bara att börja njuta av hösten!
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*