- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Lite socker i botten så går medicinen ner!
Lite socker i botten så går medicinen ner!

Lite socker i botten så går medicinen ner!
Jag gillar söta viner, jag gillar halvsöta viner, jag gillar halvtorra viner – men inte alla. För mig måste det finnas en tydlig syra i dem, eller något som bryter av, till exempel blå- eller grönmögelostar, het mat, friterad mat och givetvis till en hel del desserter.
Söta, halvsöta och halvtorra viner ses dock av många som något som katten släpat in. Det kanske beror på att det finns en hel del som inte är särskilt kul. Det kanske också beror på att det inte ses som särskilt modernt. Det kanske beror på alla dieter och tidningsrubriker som skriker ut riskerna med socker. En annan del av detta kan nog skyllas på en vinskandal från 1985, den lever kvar även om många inte kommer den eller exakt vad den gick ut på. Då kom det fram att några producenter i Österrike använde dietylenglykol som sötningsmedel i billiga söta viner.
Dietylenglykol används bland annat som frostskyddsmedel och är giftigt för människor och djur, och kan orsaka dödsfall genom njursvikt. Halterna var dock mycket låga men skandalen skadade Österrikes vinanseende under lång tid och en konsekvens av detta var att många istället ville ha torra viner. Den tillsatta mängden var inte tillräckligt hög för att orsaka förgiftning, någon beräknade att man skulle behöva dricka omkring 28 flaskor vin per dag i två veckor för att förgiftas och då hade kanske inte dietylenglykolen varit det största problemet. Som jag förstått det var det dock långt ifrån bara Österrikiska producenter som nyttjade dietylenglykol utan det förekom lite här och var.
Torra viner blev populära och dietylenglykolen är borta, hoppas jag, men man ska dock komma ihåg att mycket av det vin som säljs i Sverige snarast är halvtorrt, på gränsen till halvsött. Många Bag-in-boxviner och billigare viner innehåller förhållandevis mycket tillsatt socker. En annan populär vintyp med relativ mycket socker är Amarone som ofta innehåller 10-15 gram socker/liter och ibland mer. Man kan fundera på varför Systembolaget valde att ta bort benämningen halvsött och halvtorrt 2014?
Sannolikt kommer också försäljningen för de sötare vinerna öka, det är något man kan se på många marknader även utanför Sverige. Detta är ganska naturligt om man tittar på folks dryckesvanor till mat. Läsk, juice, saft är inte ovanligt, till och med riktigt vanligt. Är man uppvuxen med detta är sannolikheten stor att man fortsätter att dricka sött också när man blir vuxen.
Ett torrt vin har 0-4 gram socker/liter, ett halvtorrt 4-18 gram socker/liter, ett halvsött 18-45 gram socker/liter och ett sött vin har mer än 45 gram socker/liter. Man ska dock komma ihåg att syran, alkoholhalten och tanninerna med mer påverkar hur mycket du du känner av sötman. Lite förenklat kan man säga att alkohol förhöjer känslan av sötma medan syra och bittra tanniner motverkar den.
När man kommer till mousserande viner använder man andra termer såsom Brut Nature, Extra Brut, Brut med mera. Men det lämnar vi till en annan gång.
Sött är dock inte lika med dåligt, men precis som med alla andra viner måste man se till att köpa bra vin och det finns mycket bra att hitta. Tyska, Franska och Österrikiska riesling viner är ofta halvtorra eller halvsöta och sedan gör man sötviner som Eiswine och Trockenbeernauslese. Andra typer av sötviner är Vin Santo, Passito, Constantia wyn och viner från Sauterns och Loire är världsberömda. Det finns massor att upptäcka, från nästan hela världen.
Några av mina favoriter kommer från den lilla ön Pantelleria som ligger söder om Sicilien, faktiskt närmare Afrika än Sicilien. Ön har inget eget grundvatten så druvorna plågas under en stekhet sol och får nöja sig med det vatten som himlen släpper ned. Vid sidan av Ben Ryé gör Donnafugata Kabir Moscato di Pantelleria.
Vinet görs på druvan Zibibbo (Moscato d’Alessandria) och är ett sött vin. Men trots en sockerhalt på 100 gram/liter känns detta fräscht och friskt tack vare en en bra syra och tydligt aromatiska toner. Kombinationen av det aromatiska med inslag av apelsinskal, honung och exotiska frukter får man ett vin som är sött men inte påträngande sött. Detta är trevligt till smakrika ostar, grillade eller friterade skaldjur och grillat fläskkött, gärna med aromatiska kryddor och lite honung. Jag har också provat det med ostron och om ostronen är lite köttigare är det en trevlig kombination. 2012 som säljs nu är en riktigt bra en riktigt bra årgång.
Jag ordinerar ett glas sött då och då, om inte annat för att det är gott!
Magnus Reuterdahl