- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Tre spännande röda grillviner
Tre spännande röda grillviner
Tre spännande röda grillviner
När min sambo frågar mig vad jag vill ha brukar jag svara: Något nytt, något gott och något spännande. Sommartid är åtminstone jag i lataste laget för detta, åtminstone ibland. Grillen lockar. Släng på en bit kött, några korvar, en fisk och eller några grönsaker samt lite svamp.
Även om det är gott kan det lätt bli lite ensidigt. Det räcker dock med något som förändrar och bryter mönstret, till exempel ett annorlunda och gott vin. Det behöver inte betyda att man måste köpa något komplicerat eller dyrt. Men det kan vara kul att prova något nytt och att utmana sina smaklökar och sinnen lite grann.
Jag traskade ned till första bästa normalmonopol för se om jag kunde hitta något som jag inte dricker varje dag. Positivt överraskad bar jag hem tre spännande viner. Ett från Österrike, ett från Ungern och ett från Libanon.
Cave Kouroum 2014 petit noir, Libanon, 99:-, Nr 12501
Vinet är en blend gjord på fem druvor: syrah (30% ), carignan (20%), grenache (20%), cabernet sauvignon (20% ) och cinsault (10% ). Det kommer från Bekaa dalen i Libanon. Det mest kända vinet härifrån är sannolikt chateau Musar och om du gillar detta vin och vill gå upp en nivå, då rekommenderar jag dig att prova det. Men detta är i sig ett riktigt bra och kul vin.
Det är fruktigt med en kombination av röda bär och frukter med en liten hint av en floral sötma. Just sötman ger vinet en lite flörtighet. Det har dock också en beska och hetta med kryddiga smaker som ger komplexitet och djup avslutning samt en fin syra. Mycket trevligt vid grillen, till det grillade och under sommaren!
Cave Kouroum petit noir är ett utmärkt vin till grillade fläskorvar, fläskkarré, kotletter och kyckling.
Wild Wux 2015, Birgit Braunstein, Burgenland, 120:-, Nr 2911
Viner kommer från Burgenland i Österrike och är gjort på druvorna st. laurent, zweigelt, blaufränkisch, merlot och pinot noir. Druvorna och sammansättningen förändras lite från år till år men det är en ganska typisk blend för området och ett riktigt bra rött vin om du vill få en idé hur bra Österrike är på röda viner.
Wild Wux 2015 är ett vin med tät frukt med smak av blåa och röda frukter i en lite stram stil. Vinet har en fin syra och en härlig fräschör. Detta kombineras av mjuka lite silkiga tanniner och en fin men tydlig örtighet. Det är err rakt på, elegant och finstämt vin men samtidigt smakrikt och fräscht.
Österrike tappat på flaska som gjort för grilläventyr med rött kött, biff, filéer kryddade med örter.
Thummerer Egri Bikavér Classicus 2013, Eger, Ungern, 89:-, Nr 2600
Till sist lite tjurblod från vinregionen Eger i Ungern, gjort på druvan kekfrankos (blaufränkisch).
Thummerer Egri Bikavér är ett kryddigt, lite mustigt med fin frukt och ton av cederträ och ekfat. I smaken finns mörk frukt med en lite stenrökig avslutning och en hint av grön paprika. Det är rustik men har en fin fräschör, en lång eftersmak och det är lite bredare över axlarna. Ett kraftpaket med charm!
Det är ett vin till de lite kraftigare köttbitarna (smakmässigt), till det lite kryddigare och maffigare.
Passa på att vara äventyrlig lite på semestern. Det finns nya upplevelser och smaker att hitta även här hemma vid. Ett lite annorlunda vin kan ge spänning till sommarens grilläventyr och öppna upp ens sinnen för nya världar.
Ha en underbar sommar!
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*