- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vintrender och förhoppningar på 2015
Vintrender och förhoppningar på 2015

Vintrender och förhoppningar på 2015
Hur kommer vinåret att bli? Vad kommer vara vara populärt? Kommer det något nytt? Så här i början av det nya året kan man fundera på om 2015 kommer skilja sig från 2014 eller kommer vi lunka på i samma gamla invanda spår? Jag hoppas att 2015 är året då vi vågar chansa lite mer, våga prova något nytt, prova att handla genom nya kanaler, hitta nya sätt att upptäcka vin.

I slutet av förra året besökte jag Makedonien, Grekland och Schweiz. Länder som de flesta inte tänker på när man tänker på vin. Jag besökte också flera regioner, i länder som vi förknippar med vin, som många inte känner till såsom Bardolino, Lugana och Pfalz. På alla dessa platser hittade jag såväl spännande viner som druvor som jag kommer hålla utkik efter i framtiden.
Jag är säker på att du vanligen köper viner gjorda på cabernet sauvignon, zinfandel, pinot noir och chardonnay från kända vinregioner som Bordeaux, Napa, Bourgogne och Champagne. Det är inget fel på dessa viner, många är riktigt bra men du har provat det förut. Därför hoppas jag det här är året då du vågar prova något nytt, något som ger en ny upplevelse och som ofta finnas att hitta till ett bättre pris.
Det känns också som att vi nu är mogna att steget ut och handla mer vin på nätet, vi köper redan kläder, filmer, böcker, datorer, telefoner med mera på nätet – varför inte vin? Det finns idag ett ganska stort antal nätvinbutiker som säljer vin lagligt, som betalar skatt och moms, som har ett bättre och mer intressant vinutbud än de flesta vinsäljande butiker i Sverige. I detta sammanhang hoppas jag också att fler börjar nyttja möjligheten att beställa ur beställningssortimentet hos Systembolaget, detta är vårt enda sätt visa konsumentmakt visavi Systembolaget. Genom detta kan vi påverka och visa missnöje mot vad som står på hyllorna samtidigt som vi kan hitta mycket bättre produkter. Jag hoppas också att fler importörer börjat arbeta med sin varor i beställningssortimentet!
Tittar jag på storstäderna i Sverige har vinbarer vuxit upp som svampar ur jorden med massor av spännande vinupplevelser bakom baren. I viss mån kan man se att detta påverkat vanliga restauranger, dock oftast de mer trendiga eller dyrare, jag väntar att något ska hända på vinlistorna hos vanliga restauranger. Framförallt hoppas jag på att se att vinbarer likt pizzerior, sushibarer och Kina-restauranger blir vanligt förekommande i varje småstad och samhälle runt om i Sverige. Vinintresset finns där, det ser jag i bloggar, på sociala medier och konversationer med människor jag möter samt i det faktum att vinmässor poppar upp lite här och där.

En trend som började redan förra året var den att fler började köpa lite dyrare viner, det hoppas jag fortsätter. Jag hoppas också att fler intresserar sig för hur vinerna görs och av vem, att vi ser bortanför enbart ekologiskt och faktiskt tar vårt ansvar och också tittar på fair trade, hållbarhet och rimlighet. Om vi betalar lite mer kommer vi få bättre viner, om vi väljer vinmakare som arbetar hantverksmässigt kommer vi få större upplevelser men också hjälpa till att bevara traditionellt jordbruk snarare än att premiera industriella produkter och viner mixade i laboratorier.
Jag hoppas också, men tror inte det kommer ske, tyvärr, att också Systembolaget börjat fundera på sin position, på sitt utbud på vad som menas med ekologisk produktion, fair-trade, hållbarhet och rimlighetsprinciper när man gör offerter. Att man funderar över vad folkhälsa egentligen är och hur en del av produkterna i sortimentet snarast motverkar detta syfte. Man bör också fundera på etik. Hur ser det egentligen ut när man som ett företag i monopolställning ger sig på små företag, må det vara näthandlare, sista sekunden beslut om etiketter eller cirkeldiagram. Det är sällan snyggt när stora företag ger sig på små, då kallas det rovdjurskapitalism, det är ännu mindre snyggt när statliga företag utnyttjar sin ställning… bara en tanke!
Jag önskar er alla ett gott nytt och spännande vinår och ska försöka göra mitt bästa att lyfta upp spännande och bra viner som kan hjälpa dig att få det.
Magnus Reuterdahl