- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Blomkålspuré med frasig strömming fylld med färskost, citron och timjan
Blomkålspuré med frasig strömming fylld med färskost, citron och timjan

Blomkålspuré med frasig strömming fylld med färskost, citron och timjan
Blomkål är som bäst just nu och säljs billigt, varför inte göra en len blomkålspuré istället för potatismos till middagen. Här har jag fyllt strömmingsfiléer med färskost som jag smaksatt med citron och timjan. Det blir en len och fin rätt som jag såhär i efterhand skulle ha kompletterat med något knaprigt. Kanske knaperstekt bacon, en fräsch sallad eller smörstekta brödsmulor. Servera med citronklyftor då rätten lyfter av fräsch syra. Det är en billig och mättande middagsrätt, skulle det finnas någon som är känslig för ben i strömmingen så lägg den i filmjölk över natten. Benen försvinner och alla blir glada och mätta!
Blomkålspuré med frasig strömming fylld med färskost, citron och timjan 4 port
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande fond
1 kg blomkål, i bitar
20 g smör
3 msk grädde
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Strömming:
100 g philadelphiaost
1/2 citron, rivet skal
timjan, repade blad efter smak
salt
peppar
300 g strömmingsflundra
1 dl grovt rågmjöl
1 dl panko eller ströbröd
salt
peppar
smör till stekning
Blomkål: Koka upp vatten och buljongtärningar, lägg i kålen och koka tills den är mjuk, 3-5 minuter. Häll av vattnet och mixa kålen slät. Tillsätt smör och grädde under mixningen och smaka av med salt och peppar.
Strömming: Blanda färskost och citronskal, smaka av med salt och peppar. Klipp av ryggfenorna på strömmingen. Klicka lite philadelphiaröra på ena sidan av strömmingen och vik ihop på längden. Blanda mjöl och stöbröd med salt och peppar. Vänd fisken i paneringen och stek i smör på medelvärme ca 1-2 minuter per sida.