- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Chokladpannacotta med chokladmandelkaka, maltesers och färska hallon
Chokladpannacotta med chokladmandelkaka, maltesers och färska hallon
Chokladpannacotta med chokladmandelkaka, maltesers och färska hallon
Den här desserten serverade jag på Matkreatörsmiddagen senast. Receptet kommer från Daniel Roos bok Desserter med stil men jag ändrade en smula. Mandelkakan räcker till fler än åtta portioner, frys in resten och ha som kaffebröd eller till nästa gång du gör desserten. Pannacottan får en intensiv chokladsmak och blir nästan som en chokladkräm i konsistensen. Malteserkulorna ger härligt fras och mandelkakan ger fin konsistensbrytning. De färska hallonen bidrar med en läcker fräsch syra och härlig färg.
Chokladpannacotta med chokladmandelkaka, maltesers och färska hallon 8 port
Chokladmandelkaka:
325 g mandelmassa
1 msk glukos
5 ägg
100 g mjölkchoklad
100 g osaltat smör
1/2 tsk salt
1 dl vetemjöl
Mikra mandelmassan så den blir ljummen och blanda den med glykosen i matberedare med vinge eller rör för hand. Tillsätt äggen väldigt försiktigt lite i taget. Smält chokladen och blanda ut den med det rumstempererade smöret och blanda sedan försiktigt ner det i smeten. Avsluta med att röra i de torra ingredienserna. Fyll i en sockerkaksform och grädda i ugn på 160 grader i 45-60 minuter eller tills kakan inte längre är kladdig i mitten.
Chokladpannacotta:
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
4 msk strösocker
300 g mörk choklad, ca 60%
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka vispgrädden med strösocker, ta kastrullen från plattan, och rör ner gelatinbladet. Häll grädden över den hackade chokladen och mixa slätt.
Dekorering:
100 g maltesers eller majsbollar
färska hallon
Montering
Ta fram 8 glas. Fyll glasen med hälften av pannacottasmeten, ställ kallt och låt stelna. Skiva mandelkakan och stansa ut rundlar som passar glasen. Lägg i en rundel i varje glas och två-tre malteserkulor. Häll på resten av panacottasmeten. Ställ kallt och låt stelna. Dekorera glasen med färska hallon och malteserkulor.
Moscatel de Setúbal (8117) Pris: 59:-
Söt, aningen bränd smak med inslag av fat, pomerans, sultanarussin, muscovadosocker och valnötter.
Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico (2304) Pris: 149:-
Mycket söt, kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin, choklad, blåbär och vanilj.