- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fredagsreceptet med vintips – Fondue med kött, bearnaisesås och Pommes Anna
Fredagsreceptet med vintips – Fondue med kött, bearnaisesås och Pommes Anna
Fredagsreceptet med vintips – Fondue med kött, bearnaisesås och Pommes Anna
Jag har dammat av fonduegrytan för att göra en enkel men väldigt god fredagsmiddag, som tar lång tid att äta. Perfekt att samla ihop familjen eller träffa sin käresta i lugn och ro över en god middag. Jag valde här oxfilé och kalvbiff men det går också bra med exempelvis entrecote eller ryggbiff. Välj gärna olika typer av kött t ex lamm, kalv eller ren för att få kött med karaktär. Starka korvar ger efter en stunds doppande en god smak till buljongen och kan vara ett komplement till köttet. Jag väljer att göra en mustig buljong till fonduen och satsar på en hemgjord bearnaisesås till. Välj dina favoritsåser som tillbehör t ex aioli, chilibearnaise, tzatziki, harissa, pesto, rhode island, mangosalsa eller salsa verde. Det är gott att komplettera med grönsaker såsom svamp, broccoli, sparris, paprika, lök eller blomkål. Även oliver, pickles, syltlök och cornichons passar till och tillför en krispig konsistens och syra. Bygg din fondue efter vad du är sugen på helt enkelt. Trevlig helg!
Köttfondue 6 port
Pommes Anna:
800 g stora potatisar
200 g smör
salt
peppar
Buljong:
1 gul lök, klyftad
4 vitlöksklyftor, hackad
1 liter vatten
3 dl rött vin
1 1/2 dl koncentrerad kalvfond eller motsvarande buljong
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
Övrigt:
800 g kött
200 g starka korvar
blandade grönsaker
såser t ex Bearnaisesås
Pommes Anna: Skala och skiva potatisarna tunt cirka 3-4 mm. Smörj en pajform och lägg ett täcke potatis i botten (cirka 1 cm). Lägg över tunna skivor med smör (använd en osthyvel), salta och peppra. Fortsätt så tills potatisen är slut eller formen full. Lägg ett lock eller liknande över och en tyngd som press. Sätt in i ugnen i 225 grader i 40-50 minuter och låt kakan bakas klar. Servera den nygräddade Pommes Anna som en tårtbit för vacker presentation. Gör under tiden ev såser. Buljong: Koka upp vatten, vin och fond. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka utan lock i 10 minuter. Sila.
Montering: Hetta upp buljongen ordentligt och häll den i fonduegrytan. Ställ grytan över värmelåga. Låt var och en koka sin kött- eller grönsaksbit i buljongen och servera med de olika tillbehören.
När man äter en så blandad meny så får man välja ett vin som inte krockar med alla smaker som munnen fylls med, utan jag har gått på elegantare vinval som också är utmärkta val vid bufféer av olika slag. Vinerna jag har valt är tre olika sorters Pinot Noir som finns i ordinarie sortiment på Systembolaget och kommer från tre olika världsdelar vilket ger olika karaktär på vinet. Min personliga favorit är det första men avnjuter gärna alla tre vid olika tillfällen.
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (5283) Pris 119:-
Elegant vin med mjuka tanniner och inslag av röda mogna bär, nötighet samt örtighet.
Errázuriz Estate Pinot Noir (6294) Pris 99:-
Ett bärigt vin med mjuka tanniner och inslag av lagerblad, mogna röda bär, nötighet samt välintegrerad fatkaraktär.
Irony Pinot Noir (6694) Pris 135:-
Ett fruktigt vin med inslag av röda bär och körsbär här hittar jag även kakao, mynta och välintegrerat fat.