- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Grillad lammburgare späckad med örter och ost serverad med jordärtskocksaioli, grillat bröd, dillfröpicklade rödbetor och trippel cooked kålrotsfrites
Grillad lammburgare späckad med örter och ost serverad med jordärtskocksaioli, grillat bröd, dillfröpicklade rödbetor och trippel cooked kålrotsfrites

Grillad lammburgare späckad med örter och ost serverad med jordärtskocksaioli, grillat bröd, dillfröpicklade rödbetor och trippel cooked kålrotsfrites
Det här receptet skapade jag till en tävling och enligt mig är det en superburgare packad med smaker. Malde lammrygg för att få en bra fetthalt i färsen och smaksatte den med örter jag hade i landet och en riktigt smakrik dansk ost, du använder den du gillar eller har hemma. Vill få in en stor mängd grönsaker i rätten så såsen är baserad på jordärtskockor och gjord som en aioli. Ville få in syra och krispighet och skar på en mandolin rödbetor tunt och picklade dem tillsammans med dillfrön för intressant brytning. Burgaren vilar på en skiva grillat surdegsbröd och serveras med kålrot. Triple cooked betyder att man kokar, friterar på låg värme och sedan på hög värme. Det ger ett mjukt innandöme och frasig utsida. Jag tycker att kålroten passar perfekt som variation till pommes frites, dessutom billig säsongsråvara just nu. Smaklig måltid!
Grillad lammburgare på lammrygg med extra lagrad Västerlensost och örter på grillat surdegsbröd med jordärtskocksaioli och dillpicklade rödbetor serverat med triple cooked kålrotsfrites 4 port
Dillpicklade rödbetor:
2 rödbetor
2 msk ättiksprit (12%)
4 msk socker
1 dl vatten
1/2 msk dillfrön
Jordärtskocksaioli:
500 g jordärtskockor
3 vitlöksklyftor
1 äggula
3/4 dl varmpressad rapsolja
salt
svartpeppar
Lammburgare:
2 tsk smör
1 lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, rivna eller fint hackade
500 g lammrygg
3/4 dl fint skuren färsk persilja
1 tsk fint hackad färsk rosmarin
1 tsk fint hackad färsk timjan
1 ägg
1 tsk salt
1 1/2 krm nymalen svart peppar
3/4-1 dl riven extra lagrad Västerlens ost (Danmark) eller annan smakrik ost
Surdegsbröd:
4 skivor surdegsbröd
Rapsolja
Friterade kålrötter:
1 stor eller 2 mindre kålrötter
Salt
Frityrolja
Rödbetor:
Skala och skär rödbetorna i så tunna skivor som möjligt, gärna med en mandolin. Blanda ättiksprit, socker, vatten och dillfrön i en kastrull. Koka upp och lägg i rödbetorna. Låt svalna. Rör om då och då.
Jordärtskockor:
Skala och koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av ordentligt. Mixa jordärtskockorna till en slät puré och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt äggulan och mixa så att gulan blandar sig väl. Häll i majsoljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lammburgare:
Stek lök och vitlök mjuka i smör utan att det tar färg. Låt svalna. Mal lammryggen i en köttkvarn. Blanda färsen med alla ingredienser och blanda väl. Forma färsen till 4 hamburgare och pensla dem med olja. Grilla i en grillpanna eller på grillen ca 3 minuter på varje sida.
Bröd:
Droppa olja över brödskivorna. Grilla i grillpanna eller på grillen tills de får en fin yta.
Kålrot:
Skala kålroten och skär den i pommes frites-storlek. Koka dem mjuka i saltat vatten och låt dem sedan ånga sig torra på papper. Värm oljan till 130 grader och fritera kålrötterna i 5 minuter tills de är lätt gyllene. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Sila ev oljan och värm den sedan till 190 grader och fritera kålrötterna till fin gyllene färg. De ska vara krispiga på utsidan och mjuka inuti.
Montering:
Klicka aioli på brödet och lägg på den nygrillade lammburgaren. Låt rödbetorna rinna av och lägg en rejäl hög ovanpå burgaren. Servera extra aioli i en skål och lägg de nyfriterade kålrötterna på tallriken toppade med flingsalt. ÄT!