- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN med Sean Eden – Disaronno Mixing Star – Sveriges vinnare Sean Eden med Swede Sour by Disaronno
I BAREN med Sean Eden – Disaronno Mixing Star – Sveriges vinnare Sean Eden med Swede Sour by Disaronno

I BAREN med Sean Eden – Disaronno Mixing Star – Sveriges vinnare Sean Eden med Swede Sour by Disaronno
I maj höll Disaronno cocktailtävlingen ”Disaronno Mixing Star”. 15 länder deltog och tävlade om att mixa den bästa tolkningen av den klassiska drinken Disaronno Sour. Jag deltog i tävlingen och vann med min tolkning, ”Swede Sour by Disaronno” (se recept nedanför). Det var en stor ära att vinna och få delta i ”Mixology Boot Camp” i början av juli tillsammans med vinnarna från 14 andra länder. Bootcampen hölls i Marsala, Sicilien och det var två lärorika dagar med fantastiska deltagare. Jag åkte hem med mer kunskap och förståelse för smakkunskap och människans fem sinnen.
Första dagen föreläste Dr Rachel Edwards, matforskare och smakexpert, om hjärnans reaktion när den kommer i kontakt med smaker. Hon förklarade hur hjärnan inte bara tar till sig av smaken, vare sig den är söt, bitter, sur eller umami – utan smak påverkas också av människans syn, hörsel, känsel och lukt. Tillsammans ”planterar” sinnena en smak i hjärnan.
Följande dag deltog den världskända bartendern Tony Conigliaro och berättade hur han använder människans sinnen i baren och på hans workshops. Han satsar mer på forskning av smaker och mindre på kreativitet. Drinkar bör skapas på ett sådant sätt så att den förknippas med ett minne – det förgyller smaken.
Ett bra exempel är när han skulle återskapa en karibisk bar i London mitt under vinter. Golvet var täckt av sand, flip flops delades ut, drinkar servades i cocosnötter, temperaturen var het så att gästerna fick klä av sig och en doft av hawian tropic sprayades i luften.
Swede Sour by Disaronno
5 cl Disaronno
4 cl citronjuice
3 skedar ekologisk lingonsylt
3 cl tranbärsjuice
2 droppar Peychauds bitter
Skaka alla ingredienser med is och dubbelsila upp i ett glas. Garnera med citronzest.
Vi avslutade bootcampen med att presentera vår tolkning av en Disaronno sour. En av dom mest inspirerande workshops jag varit på. Jag vill gärna tacka Disaronno, Stellan Kramer, Jonas Cofield (fjols vinnare av Disaronno Mixing Star) och Mikael Berglund (SBG).
Jag önskar er en fortsatt trevlig sommar! Varför inte testa att göra ”Swede Sour by Disaronno”?
Sean Eden, Bar Manager Tures Brasserie och Bar Stockholm, under sommaren hittar du mig på FLYT
Instagram: @Sean_eden och @turesbrasseriebar
Kontakt: sean.edward.eden[@]gmail.com