- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN med Sean Eden – Sobe cocktail med tequila, bourbon, jalapeno och lime
I BAREN med Sean Eden – Sobe cocktail med tequila, bourbon, jalapeno och lime

I BAREN med Sean Eden – Sobe cocktail med tequila, bourbon, jalapeno och lime
Jag har flytt från kalla Sverige till varmare breddgrader, närmare bestämt till Miami. Jag ville undersöka barkulturen och ta reda på vad Miami hade att erbjuda inom cocktail och vilken standard som fanns här. Jag har sökt efter något som skulle tilltala mina stammisar hemma i Sverige.
Miami är ett populärt resmål för många turister världen över vilket gör det svårare att hitta den verkliga Miaminischen inom bar. I och med detta har jag valt att söka mig till cocktailbarer. Det klassiska utbudet i Miami är frozendrinkar, mojitos och margaritas. På den välkända gatan Ocean Drive är det frozendrinkar som är populärast. Som vanligt pratar och nätverkar jag med många olika bartenders under denna sökande process. Det jag söker är kort och gott en bar som gör sina egna bitters, har bra råvaror, premium sprit och sticker ut ifrån mängden.
Efter en månad av sökande med många bakslag hittade jag genom mitt nätverkande en lovande cocktailbar i South Beach. Jag tog tillsammans med mina nyfunna vänner en taxi till W Hotel. Där blir jag direkt gott bemött av den driftansvarige, han hade på ryktesväg hört att jag skulle komma förbi. Jag blir presenterad för personalen i baren. Min blick fastnar i baren – jag har hittat de jag sökt efter. Baren påminner mig om Dorsia hotell i Göteborg. Här fanns en klassisk barlista med en liten twist som lämpar sig för alla. Jag börjar direkt diskutera olika trender i Miami med en utav bartendrarna. Han presenterar en helt magisk Hemingway daiquri för mig och jag känner mig i säkra händer. Jag i min tur började föreslå olika råvaror som skulle kunna representera en Miamicocktail. Han var insnöad på rom och whiskey som bas, men jag ville göra något med bourbon och tequila. För att spegla Miami och få lite hetta till drinken blev jalapenos en självklar ingrediens. För att kyla paletten så introducerade jag salvia och mynta i drinken. Syrligheten är från en klyfta apelsin och limejuice. För att lyfta upp sötma tillsatte jag agave syrup och för att ta fram bitterheten tog jag med några droppar orangebitter.
Detta blev min tolkning av Miami South Beach!
SOBE COCKTAIL
1 skiva jalapeno
1 apelsinklyfta
2 1/2 cl José Cuervo tequlia
2 1/2 cl Booker’s bourbon
1 cl John D. Taylor Velvet Falernum likör
3 cl limejuice
1 1/2 cl agave syrup
4 myntablad
2 salviablad
Muddla jalapeno och apelsin. Lägg i mynta- och salviablad och tillsätt övriga ingredienser, skaka med is. Sila upp i shortdrinkglas och tillsätt några droppar orangebitters. Dekorera med salviakvist. Servera med tortillachips och cream cheese- och guacamole dip.
Sean Eden, Bar Manager Tures Brasserie och Bar Stockholm, tillfälligt på resa i Miami
Instagram: @Sean_eden och @turesbrasseriebar
Kontakt: sean.edward.eden[@]gmail.com