- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Jan Lööv – Rökt jalapeño relish – perfekt tillbehör till hamburgare
Kockens tips från Jan Lööv – Rökt jalapeño relish – perfekt tillbehör till hamburgare

Kockens tips från Jan Lööv – Rökt jalapeño relish – perfekt tillbehör till hamburgare
Vi använder detta recept till lite utav varje men det är ett måste till vår hamburgare . USA är ju hamburgarens förlovade land och varje restaurang har ju oftast en variant på en hamburgare. Det kan vara en gjord fisk, blandfärs eller lamm men det blir bäst med nötkött givetvis. Det gäller ju att inte vara som alla andra och då passar ju denna “relish” utmärkt. Den har lite element från lite här och där dvs Mexico och USA, en blandning på de två och då blir det tex mex!
Den har hetta, sötma, syra och passar perfekt till hamburgare men även som tillbehör till eller i en köttfärslimpa eller tex mex fajitas. Smaka den så kan du själv bestämma!
Rökt jalapeño relish
500 g färsk jalapeño
200 g finhackad rödlök
200 g hackad tomat
100 g hackade pickles
2 1/2 dl socker
2 dl vitvinsvinäger
2 knippen färsk koriander, hackad
Gör så här:
Rök jalapeño i ca 15 minuter. Skär jalapeño i hälften och ta bort frön och det vita. Om du vill relishen riktigt het så låt fröna vara kvar. I en gryta smält sockret utan att det får färg. Lägg i alla ingredienser utom koriandern. Sjud tills det finns lite vätska kvar. Justera smaken med salt och peppar. Rör i hackad koriander.
Stek en burgare och toppa med denna relish för lite tex mex hetta, du kommer inte att ångra dig!
Jan Lööv, Chef de cuisine Omni Hotel Dallas USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov