- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips med Jan Lööv – Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis
Kockens tips med Jan Lööv – Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis

Kockens tips med Jan Lööv – Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis
Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis
1 hel kyckling
1 gul lök, finhackad
2 1/2 dl apelsinjuice
425 gram Achiote paste (red anm även kallad Anatto)
salt och peppar
Till såsen:
6 Anchochili (torkad röd Poblano), bruten i bitar
2 dl honung
4 dl kycklingbuljong
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
whisky (Jim Beam eller Jack Daniels)
Rostad potatis:
1 kg potatis, klyftad
olja
salt
Sockerärtor:
Färska sockerärtor
smör
citronzest
salt
peppar
Finhacka gul lök och sautera i lite olivolja tills den är mjuk och utan färg. Tillsätt apelsinjuicen och Achiote paste. Sjud i några minuter tills achioten är helt upplöst. Puréa i mixer tills det är väl blandat, mjukt och slätt. Konsistensen skall vara rätt så tjock. Smaka av med salt och peppar. För absolut bästa resultat med kyckling så lägg den i saltlake över natten. Massera in achiotesmeten på kycklingen ordentligt. Låt stå en timme i kylskåpet. Efter en timme, sätt kycklingen i ugnen på 150 grader i ca 90 minuter eller tills innertemperaturen vid benet är 75 grader. Var redo för en anstormning av dofter som man sent glömmer när kycklingen är i ugnen. Rosta samtidigt potatisen i olja och smaksätt med salt. När kycklingen är klar så höj värmen så potatisen får färg och blir krispig. Sautera sockerärtor i smör och smaksätt med citronzest, salt och peppar.
Till såsen: Hacka lök och vitlök fint. Fräs dem ordentligt i smör utan att de tar färg. Tillsätt anchochili bruten i bitar. Slå över kycklingbuljongen och reducera kraftigt till hälften. Smaksätt med honung och whisky, fortsätt att reducera men sjud bara tills alkoholen har kokats bort. Justera smaken med salt och peppar. Avsluta såsen med en sked rumstempererat smör.
Servera kycklingen med rostad potatis, sås och sauterade sockerärtor.
Jan Lööv, Chef de cuisine Omni Hotel Dallas USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov