- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Konditorns tips från Per Bäckström – Livet på ett konditori – Jan Hedh, Afternoon Tea, Semlor, Hemlor och påsk
Konditorns tips från Per Bäckström – Livet på ett konditori – Jan Hedh, Afternoon Tea, Semlor, Hemlor och påsk

Konditorns tips från Per Bäckström – Livet på ett konditori – Jan Hedh, Afternoon Tea, Semlor, Hemlor och påsk
Hej alla glada!
Hoppas ni mår bra därute och bakar en massa godsaker som piggar upp i regn och snöblask. Veckorna verkligen flyger fram och en massa har hänt sedan sist. Le Rouge hade ett fantastiskt gästspel med den eminenta Bagar- och konditormästaren Jan Hedh. Så många recept och historier som denna fantastiska man besitter och framförallt kunskap. Han är som ett levande bagerilexikon och sprider sin kunskap och delar med sig av allt han kan, vilken förebild han är. Jag kommer släppa min första bakbok till våren och Jan erbjöd sig att skriva ett förord. När han frågade om det var OK så blev jag oerhört stolt och glad och vilken ära att han vill göra detta för mig. Gästspelet gick som en dans och Jan charmade alla gäster som fick smaka alla läckerheter han satte upp på menyn och det blev en stor succé.
Veckan efter så var det alla hjärtans dag med 3 specialdesignade bakelser av mig och min chefskonditor Josephine Eriksson. Vi hade fullsatt på Wiener cafeet, 220 gäster hade för bokat och vi var tvungna att säga nej till en massa gäster. Inte kul att säga nej men servicen för de som hade bokat måste gå först. 110 afternoon tea serverades och en massa bakelser och alla som var där var super nöjda vilket hela personalen som kämpade denna dag kan känna sig stolta över.
På söndagen firade AIK 124 år och det gjordes med en massa AIK-bakelser och halva Wiener Cafeet var abonnerat och fullt med stämningsfulla gnagare. AIK föddes för 124 år sedan på adressen där Wiener Cafeet ligger idag så detta är ett återkommande event vilket vi tycker är väldigt kul. Vilket lag jag håller på är en annan historia.
Fettisdag, konditorernas nationaldag, Vi gjorde drygt 3400 semlor och Hemlor både stora och små. All heder till mina duktiga bagare och konditorer som körde från tidig morgon till kväll och även till butikspersonalen som kämpade med att hinna packa alla smarriga semlor. Lite löpande bandet över det hela men väldigt rolig dag.
Vi hinner alla precis varva ner lite men snart är det påsk och då blir det andra bullar. Planeringen är i full gång och denna högtid är också en kul men kort tid då man man får spänna musklerna och energiknölarna och plocka fram det bästa vi kan. Vilket underbart, roligt och innovativt jobb man har som konditor. Man kan liksom aldrig sluta kreera godsaker vilket gör mig till en glad och lycklig konditor.
Per Bäckström, Produktchef Wiener Caféet i Stockholm
Instagram: @pastrychef
Mail: pastrychef36(@)live.se
Web: http://www.wienercafeet.com