- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
50 år med Bollinger R.D
50 år med Bollinger R.D

50 år med Bollinger R.D
Récemment Dégorgé. Recently disgorged. Nyligen degorgerad, på svenska. Ett begrepp som används inom champagnevärlden.
Det är namnet på processen där man tar bort jästfällningen från flaskan efter en andra jäsning, utan att förlora vätska. Flaskhalsen fryses därför, varvid man enkelt kan ta ut den frysta jästfällningen, fylla på med lite ny vätska och styra dosagen i champagnen. En metod som uppfanns av Madame Cliquot i början på 1800-talet. Men nu handlar det inte om gula änkor. Utan om Bollinger.
Bollinger har det skrivits om förrut och det kommer att skrivas om det igen. Fredrik har en artikel på gång senare i vår. Fast idag är allt ljus på R.D 2002.
R.D är degorgerad för 6 månader sen och har med andra ord legat på sin jästfällning i 11 år. En vanlig årgångslös standardchampagne, har som krav att ligga i minst 15 månader.
Resultatet blir en unik champagne med smygande mognadstoner, men också massor med syra, fräschör och frukt. Denna kan leva vidare många år. Man har toppårgången 2002 att tacka för mycket. Den gav fin syra och perfekt mogen frukt tack vare en solig vår och sommar.
Med 2002 firar Bollinger R.D 50-års jubileum. Den första årgången 1952, släpptes på marknaden 1963. Kvinnan bakom vinet var Madame Lily Bollinger. Tanken var att lansera en prestigecuvée som dessutom var Extra Brut. Under denna era var det inte särskilt vanligt med mogen champagne. Lily Bollinger var i allra högsta grad före sin tid.
R.D är idag fortfarande Extra Brut, med en dosage på endast 3-4 gram. Innehållet består av 60 % pinot noir och 40 % chardonnay från mestadels grand cru-gårdar.
Stilen är både elegant och kraftfull. Klassisk Bollinger med andra ord. Men också så mycket mer.
Servera helst i stora kupor, varför inte Bourgognekupor. Att lufta vinet innan i en karaff, skulle inte heller skada. Luften och tiden i glasen hjälper vinet att öppna upp sig, som i början är lite dovt och mullrande… men efter en stund börjar det hända saker..
Bollinger R.D 2002 är en matchampagne, som klarar av smakrika och kraftfulla smaker. Prova till råbiff eller tartar. Gärna med tryffelcreme. Risotto. Hårdostar som Comté och Gruyere. Vit fast fisk med smörig sås är också en fin matchning. Under provningen får vi ett provsmak på brässerad oxkind med rostade surdegssmulor. Det smakade fantastiskt till den rika och krämiga champagnen.
Detta är stort, dyrt men ack så gott.
1:a april lanseras 240 flaskor på Systembolaget. Pris: 1750 kr.
I glaset
Doft: äpplen, rostade nötter, gula plommon, aprikos, kakaobönor, vit choklad och honung.
Smak: Mycket friskt, krämigt och runt med drag av fatkryddor, grape, vit persika, cashewnötter och choklad.
Importör är Arvid Nordquist