- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Cava – Spaniens bästa bubbel
Cava – Spaniens bästa bubbel
Cava – Spaniens bästa bubbel
Som alla andra vinländer, där ett mousserande vin produceras, används ett särskilt namn för drycken. Tyskland har sin Sekt, Sydafrika har sin Cap Classique och Spanien sin Cava. Champagne får det nämligen bara heta i just området Champagne.
Cava är däremot gjort på samma sätt som champagne, precis som mycket annat mousserande. Ett vanligt rött eller vitt vin, jäser en gång, men här i de bubblande vinerna uppstår moussen genom en andra jäsning i vinet. Därefter ska vinet vila på sin jästfällning i flaska. En process som tar tid och tålamod. Det är därför det måste det få kosta lite mer med mousserande vin. Champagne kommer aldrig vara billigt, däremot går det att hitta riktigt bra och goda alternativ. Så om jag får välja; hellre en riktigt bra Cava i glasen, än en sämre champagne!
Druvor och lagring
Det finns sex tillåtna druvor inom tillverkning av Cava. De tre vanligast är parellada, xarel-lo och macabeco – som även går under namnet viura. Tre till inhemska druvor används också i viss utsträckning; trepat, subirat parent och rod grenache. Många väljer även de mer internationella druvorna chardonnay, pinot noir och monastrell (mourvedre).
En Cava måste ligga på sin jäsfällning i minst 9 månader innan den släpps på marknaden. När det kommer till de högre kvalitetsnivåerna, som en Gran Reserva, ska dessa ligga i åtminstone två år. Det finns så klart cavor som legat i fler år än så. Tack vare lagringen, utvecklas smaken i vinet och blir mer brödigt, fylligt och kan få inslag av brioche, nötter och mogna frukter.
Precis som i Champagne, klassificerar man drycken efter söthetsgraden. Från torr till söt. Så här ser det ut för Cava.
• Brut Nature: inget tillsats av socker. Knastertorr. Blir mer och mer vanlig.
• Extra Brut: upp till 6 gram socker per liter.
• Brut: 6-15 gram socker per liter.
• Extra Seco: 12-20 gram socker per liter.
• Sec: 17-35 gram socker per liter.
• Semi Sec: 33-35 gram socker per liter.
• Dulce: över 50 gram socker. En söt cava, som passar bäst till efterrätter.
Lagar och regler
Cava är ursprungsskyddat enligt D.O, Denominacion de Origen, vilket innebär att det bara får produceras inom ett visst område. För Cava finns dock ett litet undantag, då vinet faktiskt får framställas i flera delar av Spanien. I regionerna Rioja, Navarra, Aragon och Utiel-Requena finns det också Cava. Det viktigaste området är och förblir däremot Katalonien, där Barcelona är huvudstad. Katalonien, med området D.O Penedes står för 95 procent av all cava-produktion i landet. Den största delen i staden Sant Sadurni d’Anoia, som ligger några mil utanför Barcelona.
Här ligger de flesta producenter, som de stora jättarna Freixenet och Codorniu. Men också många mindre firmor som Gramona, Augusti Torellé Mata och Recaredo.
Passa på att besöka Sant Sadurni d’Anoia om du ska spendera några dagar i Barcelona. Ett historiskt, men framför allt bubblande härligt resmål.
Följ med ner i källargrottorna för att lära er mer om Cava och inte minst smaka på Spaniens bubblor.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/08/vanitystudios_raphaelcameron_moet2012_vsr_7397.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*