- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
DinVinguide reser vidare i Tysklands vinvärld. Fokus: Rheinhessen
DinVinguide reser vidare i Tysklands vinvärld. Fokus: Rheinhessen

DinVinguide reser vidare i Tysklands vinvärld. Fokus: Rheinhessen
Rheinhessen är Tysklands största vinområde, med en odlad areal på mer än 26.000 hektar. Regionen gränsar till Pfalz i söder och till Rheingau i norr. De tre viktigaste druvorna är givetvis riesling, tillsammans med silvaner och müller-thurgau. Det går även att hitta viner på bl.a sauvignon blanc, chardonnay, scheurebe och wiesser burgunder. På den röda sidan dominerar spätburgunder, dornfelder och portugiser.
De vita vinerna står dock för cirka 70 % av allt vin som framställs, däribland (ö)kända Liebfraumilch. Ja, det är faktiskt Rheinhessen som producerar några av Tysklands mest enkla viner, men också de alla bästa. Leibfraumilch finns fortfarande att få tag på, om man så vill. Tack och lov gör även andra viner det.
Här finns nämligen topproducenter som Keller, Wittman, Gunderloch, Kühling-Gillot och Wagner-Stempel. Det är också dessa som sticker ut under Grosses Gewächs-provningen av årgång 2013 i Wiesbaden. En region, som precis som Pfalz, klarade sig riktigt bra under den utmanande skörden 2013.
Keller är en familjefirma med flera hundra års erfarenhet. Idag drivs den av Klaus-Peter Keller och frun Julia. Pappa Klaus gjorde mest halvtorra viner, men Klaus-Peters inriktning är framför allt torra och krispiga vita viner, mestadels på riesling. Två favoriter från provningen i Tyskland, var Hipping med sina otroliga syra, mineral och djup. Morstein bjöd på mer kraft, fat och toner av vit persika och citrus. Keller släpps då och då på Systembolaget, annars är danska atomwine.dk ett både bättre och billigare alternativ.
Wittmans historia går tillbaka ändå till 1600-talet. Philipp Wittman sköter om firman idag och fokuserar först och främst på riesling. Odlingarna består av 25 hektar, där allt är både ekologiskt och biodynamiskt skött. Wittmans Morstein är bland de bästa vinerna under hela provningen. Vinet är klassisk och rent, med knivskarp syra och citrus och vit persika. Magnifikt! Även Aulerde är stram och intensiv i frukten. Det mesta friska och lagringsdugliga vinet är Kirschspiel som har gott om både skalbeska och syrliga toner. En del av vinerna från Wittman går att hitta i BS.
Wagner-Stempel är också en familjefirma, grundad 1845. Den leds idag av Daniel Wagner, som valt att rikta in sig på sylvaner, pinot bland och särskilt riesling. Man jobbar ekologiskt och gör fylliga viner med rik frukt och styrka. Både Höllberg och Heerkretz levererar koncentrerade smaker och djup frukt, tillsammans med hög syra. Lagra gärna om ni kommer över några flaskor. Heerkretz 2009 finns kvar i fåtalet butiker, på rea dessutom. En riesling med härlig mognad och frukt, från ett lite varmare år. Riktigt gott att dricka nu och ett litet fynd, då priset gått ner från 337 kr till 265 kr.
Gunderloch grundades 1890 och äger sammanlagt 30 ha. Firman tillhör de främsta i Rheinhessen och är kända för sina torra, eleganta viner men också de ädelsöta från Rotenberg. Jag fastnade lite extra för Hipping, som är både fyllig och rik med bra mineralitet och syra. Pettenthal har en del fattoner, men också elegans och bra syra. Årgång 2010 ligger i BS.
Kühling-Gillot finns inte representerade i Sverige, så leta gärna efter vingårdsvinerna Rothenberg ”Wurzelecht”, Pettenthal och Ölberg på vinresan eller nätshoppandet. Eleganta viner med frisk syra, citrus och lätt rökiga inslag.
Vill du veta mer om några av producenterna? Läs gärna Anders artikel om Wittman och min artikel om Keller här.