- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Höst – då dricker vi vitt!
Höst – då dricker vi vitt!
Höst – då dricker vi vitt!
En av råvarorna heter svamp. Ett spännande livsmedel som finns i många smaker, former och priser. Den går också att använda på många sätt. Det mest enkla och nog det godaste, är smörstekt svamp som ett fint tillbehör. Eller lätt gräddstuvad på en rostad brödskiva. Varför inte prova i en paj? Eller kanske en krämig svampsoppa.
Med ett runt och smörigt vin, så hamnar vi rätt i vinhimmeln.
Det är mat som doftar och smakar höst. Ännu mer ”höstigt” är rotfrukterna. De är inne i sin storhetstid. Och de är billiga. Passa på att njut av palsternacka, rotselleri, morötter, kålvarianter och jordärtskockor. Här har vi också en god bas på soppa, eller bäst av allt; rostade i ugn. Jag gör ofta en rejäl plåt med olika sorters rotfrukter, hela vitlöksklyftor, flingsalt, lite svartpeppar och en skvätt oliv- eller rapsolja. Sen får de gå i ugnen i 45 till 60 minuter. Klart att hugga in tillsammans med kyckling, fisk eller fågel. Hoppar du köttet, så ät tillsammans med bönor, linser eller bönbiffar.
Rotfrukter har en naturlig söt smak, särkilt efter tillagning. Därför passar de så fint ihop med fylliga och fruktdrivna viner.
I glaset; vitt vin!
Chardonnay tillhör de rika och fylliga vinerna. Särskilt om den har vuxit upp i ett varmt land och sedan uppfostrats på ekfat. Det har mitt tips.
Catena Chardonnay 2015, nr 6612. 119 kr
Här får vi många matvänliga smaker. Brynt smör, rostade toner, nötter, gula frukt och friska syror.
Prova till hel bakad rotselleri med rostade hasselnötter, smält smör och några skivor god skinka. En rätt som är lätt att anpassa, till veggo eller som en förrätt.
Grenache Blanc är den blå druvan grenaches vita motsvarighet. Den kan ingå i vita viner från Rhonedalen och gör sig väldigt bra på egen hand i Katalonien, Spanien. Där går den under namnet garnacha blanca och ger viner med örtiga smaker, lite fet frukt och bra kraft.
Via Edetana Blanco 2014, nr 74916. 119 kr. BS
Denna vita spanjor består av 70 % grenache blanc och resten viognier. Den sistnämnda har fått ligga en tid på ek, för mer kraft och struktur. Vinet är riktigt snyggt med frisk syra och pigga mineraltoner som lindas in av nötkräm, apelsinblom, gula plommon och vita persikor.
Servera till ugnsbakad lax eller röding med bakade rotfrukter eller en frasig filodegspaj med svamp och fetaost.
Vitt från Rhonedalen kan bestå av druvorna viognier, roussanne, marsanne och redan nämnda grenache blanc. Det finns fler druvor som är tillåtna, men mitt tips nöjer sig med två druvor: viognier och roussanne. Det är smakrika och aromatiska druvor som kräver höst på tallriken.
Chateau Mont-Redon Cotes du Rhone Reserve Blanc 2015, nr 2813. 109 kr
Här varvas nötter med aprikoser, vita persikor, gula plommon och apelsinskal och citrusfrukter. Prova till en gräddig kycklinggryta med massvis av örter och rotfrukter som fått puttra länge.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*