- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Marlborough – mer än bara sauvignon blanc
Marlborough – mer än bara sauvignon blanc

Marlborough – mer än bara sauvignon blanc
Ett vitt vin, gjort på sauvignon blanc från vinfirman Cloudy Bay, fick vinvärlden och konsumenterna att upptäcka Nya Zeeland och den klassiska Marlborough-stilen. Hög syra, massor med nyklippt gräs, krusbär, kiwi och svartavinbärsblad. En till att falla för eller låta falla bort. Sauvignon står för nästan 18.000 hektar vinodlingar i Marlborough – som förövrigt är landets största vinodlingsområde. Pinot Noir kommer efter, inte tätt efter, men kan ändå stoltsera med nästan 2.500 ha.
Marlborough är även ett av landets varmaste och soligaste områden, med det maoriska namnet ”Kei puta te Wairu” – platsen med hålet i molnen. Stilen på pinot härifrån, blir en blandning av nya och gamla vinvärlden. Ung, flörtig frukt men samtidigt med en sval och frisk känsla. Prisnivån, är däremot åt det mer modesta hållet. Viner som alla kan köpa, dricka och uppskatta. Än så länge.
Marlborough delas upp i tre subregioner.
Wairau Valley är det mest nordliga området, med ett relativt torrt klimat och friska vindar från havet. Vinerna härifrån är överlag mer yppiga och präglas av tropisk frukt. Jordmånen består mest av lera och lös jord, som kan behålla fukten bättre.
Awatere Valley ligger söder om Wairau, är torrare, svalare och oftare blåsigare. Många vingårdar ligger också på något högre höjder och ger mindre skördar. Detta ger viner med lite högre syra, mer mineral, sälta och grön frukt. Jorden är en mix av stenar och löss; en blandning av kvarts och silt.
Southern Valley ligger mellan Wairau och Awatere och har något mer kraftfull jordmån, med mycket lera och dessutom ett lite svalare klimat i vissa delar.
Pinot Noir att prova från Marlborough
Greywacke Pinot Noir 2012, nr 78341. 231 kr. BS
Vinmakaren bakom Greywacke är självaste Kevin Judd, som tidigare gjorde vin på Cloudy Bay, som slutade 2009. Detta är hans eget projekt, sedan bara några år tillbaka. Fokus är framför allt sauvignon blanc och pinot noir. Vinet jäses med 20-25 % hela klasar, som ger lite extra kraft och tanniner. Stilen är härligt kryddig, med toner av julkryddor och torkade örter. Läcker frukt som vildhallon och smultron. Jag provade toppårgången 2013 på plats, som bjuder på ännu mer kraft och koncentration. Syran är frisk och bidrar med fin fräschör till denna kryddiga och strukturerade pinot. Årgången dyker upp i Sverige framåt sommaren.
Hunter’s Pinot Noir 2011, nr 83933. 133 kr. BS
Hunter’s är en av få familjeföretag kvar i Marlborough, då de flesta vinfirmor har köpts upp av de big guys (läs Constellations och Pernod Ricard). Firman grundades 1979 och klassas som en av pionjärerna i regionen. Familjemedlemmarna jobbar fortfarande kvar och man är relativt små, med en årlig produktion på omkring 100.000 lådor. 2013 provades på plats; ett saftigt och läckert kryddigt vin med fin längd och bra längd. Vinet har lagrats på gamla franska fat i cirka 10 månader.
Stanrock Pinot Noir 2012, nr 78698. 171 kr. BS
Stanrock är en ung familjefirma, som grundades i Awatere Valley i början på 2000-talet. Bakom Stanrock hittar vi engelska paret Bridget Ennals och Steve Pellet, som har en bakrund inom fruktindustrin. Numera handlar det bara en frukt; vitis vinifiera (rankan som ger druvor till vinproduktion). Man äger alla sin vingårdar själv och har valt att inte bara rikta in sig på sauvignon blanc och pinot noir. Här hittar du spännande viner på albarino och lagrein! Stanrocks pinot noir är ung och fruktig, med toner av vildhallon, jordgubbar och plommon. Fin avslutande kryddighet och bra rondör.
Fredrik kommer att fortsätta skriva om Marlborough, så titta in på hans sida.