- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Ocio – Pinot Noir från Chile
Ocio – Pinot Noir från Chile

Ocio – Pinot Noir från Chile
Ocio. Det spanska ordet för kul, nöje och fritid. Det är också ett vin, ett toppvin. Gjort på 100 % pinot noir. Glöm allt som har med Bourgogne eller Nya Zeeland att göra. Glöm lätthet och elegans. Jord och våta stenar. Röda syrlig frukt och örter. Det här är inte klassisk pinot noir. Det är Chile. En annan världsdel, annan terroir och en helt annan stil.
Vill du ha ”vanlig” pinot noir är självfallet Bourgogne platsen. Men det utesluter inte andra länder eller vintyper. Föredrar du viner med mer kraft, då är chilensk pinot ett bra väl. Särskilt Ocio, den chilenska vinfirman Cono Surs allra bästa vin.
Cono Sur grundades 1993 av vinjätten Concha y Toro. Trots det, står man på helt egna ben och det finns faktiskt ingen vinmakarfamilj med i bilden. Cono Sur är vinbusiness, men med innehåll och kvalité. Miljö och ekologiskt tänk i vingården är a och o. Firman är dubbelt ISO-certifierade och man har även fått en Carbon neutral delivery status. Man gör viner i alla stilar och prislappar, där Ocio ligger i topp. Den första årgången av Ocio kom 2003. Idag är Cono Sur den största producenten av pinot noir i världen.
Pinot Noir verkar trivas i Chile. Klimatet påminner om det kring Medelhavet. Det är inte för varmt eller tropiskt som man kanske tror. Landet är dessutom förskonat från många vinfaror som vinlusen och mjöldagg. Det finns också många kalla zoner i Chile där framför allt känsliga pinot noir mår som bäst och den mineralrika jorden ger viner med fin syra och struktur.
VD och vinmakare på Cono Sur, heter Adolfo Hurtado. Han guidade oss igenom några årgångar Ocio under sitt Sverigebesök i veckan.
Ocio, 2008-2011.
Frukten kommer från Casablanca Valley. Vinerna lagras alltid på nya franska fat i 12-14 månader.
2008
Vinner på luftning. Ett silkigt, mjukt och fylligt vin med frisk, saftig frukt som vildhallon, körsbär och jordgubbar. Bra syra och struktur, med ett matigt nya världen-signum. Ett vin som börjar öppna upp sig och bli redo för att drickas inom de närmaste fem åren.
2009
Tätare och stramare än 2008. Fortfarande ungt och lite eldigt med friska drag av choklad, anis, örter och mörka bär. Behöver med tid på flaskan. Mer ursprung än druvtypicitet i dagsläget.
2010. Beställningsvara, nr 70841. 379 kr
Bra syra och fräschör. Ett vin som behöver både tid och luft, men redan bjuder på röda, syrliga bär som rårörda lingon och tranbär. Fat- och kolatoner i slutet som nog försvinner med tiden.
2011, exklusiv lansering 1 februari, 120 flaskor. Nr 95101, 375 kr.
En svalare årgång, som dock har mer kraft än 2010, enligt Adolfo Hurtado. Fattonerna är tydligare i dagsläget, men kommer att integreras med lagring. Fullmatat med hög syra, bra tanniner och smak och doft av tobak, ceder, kaffe och mörka bär.