- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Österrikes viner
Österrikes viner
Österrikes viner
Österrikes viner kommer framförallt från landets östra delar. Här hittar vi de tre regionerna Niederösterreich, Burgenland och Steiermark. Niederösterreich är den största regionen, som därmed producerar mest.
I regionen ligger flera mindre distrikt, där Wachau, Kamptal och Wagram är några av de mest kända. Här regerar de vita vinerna, på landets inhemska druva grüner veltliner och riesling.
Burgenland är kända för sina stora röda viner, framför allt på druvan blaufränkisch. Men det är inte enbart maffigt rött i flaskorna. I Burgenland produceras även Österrikes fina söta viner, som är rika och koncentrerade.
Steiermark är synonymt med druvan sauvignon blanc, som är aromatisk och fräsch i stilen. Andra kända druvor i området är bland annat gelber muskateller och traminer.
Det odlas faktiskt vin i hela landet, men i liten skala. I landets mitt – i Salzburg – odlas 7 hektar, medan Niederösterreich består av över 28.000 hektar vinmarker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/img_2235.jpg*section**row*
Några av landets druvor
Blaufränkisch är landets mest betydande blå druva. Fast den odlas inte enbart i Österrike. I Italien och Tjeckien går den under namnet Lemberger eller Limberger. Kekfrankos är ännu ett druvnamn; det hittar vi i Ungern. Smaken drar åt körsbär, blåbär, svartpeppar och örter och det finns ofta ett fin strävhet med i glaset.
St. Laurent ingår i familjen med pinot-druvor. Den har troligtvis sitt ursprung i Österrike och odlas främst i Burgenland. Vinerna är mörka och smakar friskt av röda körsbär och plommon.
Zweigelt är en korsning av ovan druvor. En doktor med namnet Fritz Zweigelt korsade dessa två och vips var en ny druva född. Hur smakar denna korsning då? Viol, skogsbär, friska syror och bra tanniner brukar rymmas i glaset.
Grüner vetliner är landets signum. Med sina toner av vit- och svartpeppar, aprikoser, grapefrukt, persika och höga syror hör druvan till. Det är den mest odlade druvan i landet, med över 30 procent av den totala vingårdsytan.
Riesling har det inte helt enkelt i skuggan av grüner veltliner, men odlingarna ökar i takt med efterfrågan. Jämfört med riesling i Tyskland, kan vinerna här präglas av lite mer struktur, stram citrus och peppriga smaker.
Det odlas även en del internationella druvor som chardonnay, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir och merlot i landet. Men de inhemska är de mest intressanta och de smakar också mest Österrike.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/06/grna-druvor.jpg*section**row*
Vad ska vi hälla i glasen?
Loimer Zweigelt 2016, nr 3036. 119 kr. Fast sortiment.
Ekologisk nyhet från en av de bästa firmorna i Kamptal, Niederöstereich; Weingut Fred Loimer. Saftigt och inbjudande med sina toner av viol, mörka bär och örter. Prova till ugnsstekt kyckling, gryta med fläskfilé och grädde eller varför inte köttbullar och potatismos.
Weingut Jurtschitsch Grüner Veltliner Langenlois 2016, nr 2699. 119 kr. Fast sortiment.
Det går inte att lära känna vinerna i Österrike utan att ha provat landets unika grüner veltliner. Weingut Jurtschitsch är ännu en producent i Kamptal som jobbar ekologiskt. Prova och njut av vitpeppar, örter, grapefrukt och aprikos. Mycket gott till rimmad lax med dillstuvad potatis och panerad fisk.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*