- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Pinot noir och gamay till vårens mat
Pinot noir och gamay till vårens mat
Pinot noir och gamay till vårens mat
Lättare röda för mig är framför allt viner gjorda på druvorna pinot noir, gamay, en del nebbiolo, ibland nerello mascalese från Etna på Sicilien och även en grenache från svala klimat.
Idag ska vi kika närmare på pinot noir och gamay, för det finns en hel del viner till rimliga priser på hyllorna gjorda på dessa två saftiga druvor.
Gamay är huvuddruvan i vinerna från Beaujolais. Ett distrikt i Bourgogne som fått sig ett ordentligt uppsving de senaste åren. Vinerna har bara blivit bättre, mer långlivade och inte minst trendiga. Faktorer som trissar upp prislappen, men det går fortfarande att hitta fina exemplar för runt en 100-lapp. Förr var det en stor sensation när Beaujolais Nouveau lanserades i november varje år. Vinerna skulle släppas samma år som druvorna skördades och smakade i regel väldigt saftigt och enkelt av skumbanan och vingummi. Nu är det inte samma stress längre. Idag är gamay mer långlivade och fyllda av friska smaker som jordgubbar, slånbär, vildhallon, blåbär och färska örter.
Pinot Noir är Bourgognes stora druva. Faktiskt hela vinvärlden stora druva. Den är svår att odla, vilket gör den till en spännande utmaning för vinmakaren och ofta en av deras favoriter. Pinot noir mår bäst i svala klimat där den kan utveckla sina eleganta drag av röda bär, friska örter och livliga syror. Druvan är duktig på att plocka upp smakerna från sin växtplats och den präglas starkt av klimatet. Varmare klimat – rikare och fylligare pinot noir. Att hitta billiga viner på pinot noir är inte helt lätt, särkilt inte från Bourgogne. Leta i Sydamerika, Italien, Nya Zeeland och Australien istället.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/02/img_5023.jpg*section**row*
Vad äter vi till pinot noir och gamay då?
Ett rött vin är inte likamed kött. Tänk på att dessa viner är mer svala, slanka och lättsamma. Tänk gärna fisk. Tonfisk är perfekt till, helst grillad eller stekt. Ugnsbakad lax är också en bra rätt. Matcha med en ratatouille eller ugnsrostade grönsaker.
Kyckling är en självklarhet. Stekt i ugn, grillad eller tillagad i en gryta med tomatbaserad sås. En klassisk rätt är coq au vin – en fransk gryta med kyckling, röd sidfläsk och örter bland annat. Boeuf Bourgignon är en annan hederlig rätt, där nötkött får sjuda länge med vin, tomatpuré, sidfläsk och champinjoner.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/10/kyckling_tryffel_aioli.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/08/fullsizerender-1.jpg*section**row*Prova också till annat ljust kött som fläsk och kalv. Eller till vegetariska rätter. En vegetarisk lasagne med aubergine, zucchini och mozzarella kanske? Eller en enkel pasta med tomatsås och parmesan? Vegetariska biffar gjorda på bönor är både enkelt och billigt. Utmärkt till mjuka röda viner.
Några till tips på vägen. Servera helst lättare viner i stora vinkupor. Då kommer alla dofter och smaker fram mycket mer. Det är också en fördel om vinerna är något svala, från 14 grader och upp till 18 blir utmärkt.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*