- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Portugal och alla dess druvor
Portugal och alla dess druvor

Portugal och alla dess druvor
Idag ska vi ta en liten vinresa genom Portugals spännande druvvärld. Vi bjuder på en praktisk ordlista som kan vara bra att ha under resans gång.
Dryckeslistan har letat fram de mest betydande druvorna i Portugal, samt flera vintips. Det finns många riktigt trevligt prissatta viner därifrån, framför allt de som är gjorda på de lokala druvorna. Jag tycker man ska satsa på dem, för att få fin valuta för pengarna och samtidigt en känsla för hur landet verkligen smakar.
Alla druvor får tyvärr inte plats, det är helt enkelt för många att upptäcka. Men vi börjar med några av de röda vinerna, det är ju grilltider.
Castelão – den mest odlade blå druvan. En tålig druva som klarar både varmt och kallt klimat och kan komma i många olika varianter. Allt från kraftfulla viner med mycket frukt och djup, till mer lätta röda och även rosé. Odlas främst i regionen Setubal.
Trincadeira – en druva som självklart har ett till namn. Odlas den i Alentejo, är det trincadeira som gäller. I Douro byter den däremot namn till tinta amarela. En relativt svårodlad druva som ibland kan ha svårt att uppnå en bra mognad. Tas den hand om rätt, får den dock fin syra, djup färg och härligt örtiga smaker.
Aragonez/tinta roriz – ännu en druva med många namn. Aragonez är den vanligaste benämningen, medan druvorna som växer i regionerna Douro och Dão får heta tinta roriz. Det är förövrigt samma druva som vi hittar i bland annat Rioja, där den heter tempranillo. Stilen är fyllig och kryddig.
Touriga nacional – ses som en av landets bästa druvor. Den har ett tjockt skal som ger rejäla tanniner och struktur. I smaken finns toner av mörka bär, lakrits och örter. Touriga nacional är en av de viktiga druvorna i portvin och inte minst de torra viner från Douro.
Alfrocheiro – kommer ursprungligen från Dão men finns numera även i de södra delarna av landet. Viner på alfrocheiro får tät färg, fina tanniner och frisk röd frukt.
Jaen – odlas främst i Dão där den ger hög avkastning (stora skördar). Druvorna mognar tidigt och syran går åt det snälla mjuka, hållet. Vinerna på jaen blir ofta aningen rustika men ändå öppna, saftiga och lättillgängliga.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*På vitvinssidan finns det också en hel del intressant. Flera av druvorna är viktiga inom produktionen av Vinho Verde, det lätta friska vinet från norra Portugal. Läs mer om de olika regionerna här.
Loureiro – odlas främst i regionen Vinhp Verde och ses som en mycket viktig druva. Den blandas ibland med andra druvor, men fler och fler producenter har upptäckt att den gör sig väldigt bra på egen hand. Ger aromatiska dofter och smaker av vita blommor, apelsin, persika och äpplen.
Arinto – arinto hittar vi i hela Portugal. Är den buteljerad i Vinho Verde, byter den namn till pedernã. En frisk fläkt med pigg syra med dofter och smaker av citrus och grön äpplen. Vinerna kan sparas i flera år.
Trajadura – ännu en druva från de norra delarna, särskilt Vinho Verde. Syran är lägre än de andra druvorna i regionen, men alkoholen är högre. Därför väljer man ofta att blenda den med lättare druvor för att få en fin balans.
Mer info om Portugal, druvor, regioner går att hitta på: www.winesofportugal.info*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*