- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Snart nyår – poppa prosecco
Snart nyår – poppa prosecco
Snart nyår – poppa prosecco
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/hllande-mousserande-vin-ros.jpg*section**row*Min kollega Eva har redan kommit med några bra prosecco-tips. Jag följer upp med några till.
Först lite fakta innan vi sätter igång att provsmaka. Enligt färska siffror säljs det nästan 14 miljoner liter mousserande vin i Sverige om året. Det blir drygt 18 miljoner flaskor totalt.
Då räknar man med champagne, som står för cirka sju procent av vinförsäljning. Prosecco är däremot det mousserande vin med starkast tillväxt. På bara ett år har försäljningen av de italienska bubblorna gått upp med 1/3. Prosecco klår till och med cava, som annars alltid varit starkt i Sverige.
Vad beror detta på då?
Svensken gillar Italien överlag. Maten, kulturen, livsstilen och framför allt vinerna. Rött vin dominerar på Systembolagets hyllor och det förklarar nog varför även prosecco följer med. Flitig marknadsföring har också hjälpt till. Samt att vinerna har en bra prisbild och kan drickas direkt. Visst finns det producenter som gör väldigt seriös prosecco, med en större prislapp och även lagringsduglighet. Fast överlag är prosecco en produkt som ska drickas direkt och som slipper analyseras ner till minsta smakdetalj.
Hur produceras Prosecco då?
Genom en metod som heter Charmatmetoden. Den innebär att man jäser vinet en andra gång i en stor tank. Genom den andra jäsningen uppstår bubblor. Vid framställning av champagne jäser man istället vinet på flaska en andra gång. Det tar mer tid och kostar mer pengar. Charmat är alltså effektivt och väldigt mycket billigare. Då är det mer motiverat att ta betalt en 100-lapp för en flaska.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/img_0815.jpg*section**row*Vad görs Prosecco på?
Den viktigast druvan heter glera, som är lättsam, fruktig och smakar päron, aprikos och honung. En prosecco måste innehålla minst 85 procent glera. De andra tillåtna druvorna är verdiso, bianchetta trevigiana och perera. Mer kända druvor som pinot bianco, chardonnay, pinot grigio och pinot nero är också tillåtna.
Var odlas glera?
Venetien, som ligger i norra Italien är det största området för framställning av prosecco. Det finns även odlingar i Friuli, som är grannregion.
När ska vi dricka prosecco?
När som helst! Till nyår till exempel. Det är en perfekt aperitif, som sätter igång aptiten. En förrätt som Skagenröra blir bra till prosecco. Den passar också bra till 12-slaget, när man vill ha något lättsamt och fruktigt att poppa.
Vi har en stor samling prosecco i vårt vinbibliotek. Sök, köp och poppa. Kolla etiketten för att luska ut sötman på vinet. Jag föredrar stilen Brut, som är mer torr och frisk. Men det är ju givetvis en smaksak.
Brut – upp till 12 gram restsötma per liter.
Extra Dry 12–17 g/l.
Dry 17–32 g/l.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*