- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplista: tre vita viner, tre druvor
Topplista: tre vita viner, tre druvor
Topplista: tre vita viner, tre druvor
Att prova vin handlar inte enbart om att prova nytt hela tiden. Nya druvor, viner, distrikt och producenter är otroligt spännande att upptäcka – tro mig. Men det är också viktigt att hålla sig uppdaterad på klassikerna och de välkända firmorna.
Hur är den nya årgången? Har producenten ändrat stil? Svaren får man genom att testa vinerna. För oss som skriver om vin, har vi möjligheten att få svaren genom provningar på Systembolaget. Utöver nyhetsprovningarna, arrangerar de också – tack vare prover från importörerna – provningar med nya årgångar. Det blir cirka sex omgångar per år med nya årgångar av vitt, rött, rosé och bubbel.
Idag tar vi en titt på nya årgångar av vita viner som finns i de flesta butiker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/02/skrmavbild-2018-02-06-kl–09-13-14.png*section**row*Producent: Stoneleigh Vineyards
Ursprung: Nya Zeeland
Druva: 100 % riesling
Kuriosa: Nya Zeeland är starkt förknippat med druvan sauvignon blanc. Den har blivit något av ett signum för landet, med sin aromatiska och smakrika stil.
Men landet har mer att erbjuda, som chardonnay, syrah och riesling till exempel.
Tack vare ett varmare klimat, blir denna riesling mer tropisk i smaken än vinerna från Europa. Vad man föredrar är naturligtvis en smaksak. Matcha smakerna av gula äpplen, citrus, ananas och pigga syror med skaldjur, fisk och gärna något med lite hetta. Riesling, särkilt med lite restsötma, älskar kryddstark mat. Syran och sötman skär igenom hettan.
Så fram med woken eller värm dig med en het currygryta.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/02/skrmavbild-2018-02-06-kl–09-14-02.png*section**row*Producent: Louis Jadot
Ursprung: Bourgogne, Frankrike
Druva: 100 % chardonnay
Kuriosa: Bourgogne och låga priser går sällan hand i hand. Tyvärr har besvärliga årgångar, med mycket regn och hagel, trissat upp priserna ännu mer de senaste åren. Louis Jadot som är en av större firmorna i Bourgogne kan däremot anpassa sig och klara sig bättre än en liten firma.
Deras instegsviner på chardonnay och pinot noir är alltid välgjorda och schyssta mot plånboken.
Fylligt och läckert med smaker av rostade fat, lite smör, nötter och gul frukt. Chardonnay som fått lite fatlagring är utmärkta matviner till fetare fiskar, kyckling och gärna rätter med smör. Och smör är ju gott, eller hur?
Prova till smörstekt torsk med brynt smör eller en ugnsrostad kyckling med rostade hasselnötter och en sallad på ljumma grönsaker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/02/skrmavbild-2018-02-06-kl–09-32-31.png*section**row*Producent: Joseph Drouhin
Ursprung: Bourgogne, Frankrike
Druva: 100 % aligoté
Kuriosa: Aligoté är faktiskt den enda av två gröna druvor som är tillåtna i regionen Bourgogne. Den andra druvan heter chardonnay, vilket gör att aligoté hamnar i skuggan av sin mer välkända och omtyckta kompis.
Krispigt, mineraldrivet och aptitretande. Så kan man beskriva denna aligoté, som blir en perfekt kombination till skaldjur, skagenröra, fisksoppa eller tartar på fisk.
Vinet har faktiskt funnit på hyllorna i mer än 20 år. Klassiker står sig alltid. Våga prova något nytt.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*