- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplistan: vitt vin i beställningssortimentet
Topplistan: vitt vin i beställningssortimentet
Topplistan: vitt vin i beställningssortimentet
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/03/musslor-5-700×464.jpg*section**row*De vita vinerna ska inte behöva vänta till våren och sommaren igen, bara för att det är mörkt och kallt ute. Vita, uppfriskande och uppiggande viner är precis vad vi kan behöva. Till fisksoppan till exempel. Grytan med ljust kött eller fisk. Till skaldjuren som är så fina nu. Skagenröra. En het moules frites. Listan kan göras lång.
Listan på vintips kan också göras lång. Idag ska vi kolla in nyheter i beställningssortimentet. I vår vita topp just nu har vi nästan bara viner som köps via beställning. Dags att prova något nytt? Läs vidare och inspireras av Topplistan vita viner i beställningssortimentet.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/skrmavbild-2017-11-08-kl–09-08-26.png*section**row*Producent: Domaine Trouillet
Ursprung: Saint-Veran i södra Bourgogne, Frankrike
Druva: 100 % chardonnay
Kuriosa: Bourgogne är sällan synonymt med billigt. De flesta viner från denna mäktiga region betingar ett högt pris, samt god kvalité. Ett tips är dock att leta efter mindre byar och mindre kända deldistrikt. Där kan man hitta viner gjorda på samma druvor – pinot noir och chardonnay – till mer plånboksvänliga priser.
Chardonnay, särskilt med en tids fatlagring, passar bra till både ljust kött och fisk. Fatlagring ger vinet rondör, kraft och djupa smaker av nötter, rostade toner och rikare frukt. Prova detta härliga vin till en gryta med kyckling, grädde och örtkryddor. Eller ugnsrostad lax. Och gärna till en värmande soppa med fisk och skaldjur.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/skrmavbild-2017-11-08-kl–09-08-35.png*section**row*Producent: Luigi Righetti
Ursprung: Soave i Venetien, norra Italien
Druva: 90 % garganega och 10 % trebbiano di soave
Kuriosa: Venetien är en innehållsrik region. Här ligger Verona. Venedig. Gardasjön. Comosjön. Och när det kommer till vin; regionen Valpolicella som ger oss det omtyckta vinet Amarone. Men det finns en vit sida också. I distriktet Soave görs bara vita viner. De kan vara helt torra, bubblande eller söta.
Garganega är den viktigaste inhemska druvan i Soave. Den utgör alltid stommen av ett vitt från Soave. Dofter och smaker som förknippas med garganega är bland annat vita mandlar, gråpäron, bergamott, citrus och gula stenfrukter.
Vårt tips är en smakrik en. Fylld med toner av te och örter. Prova gärna till en mild currygryta, gravad eller rökt lax. Sugen på vegetariskt? Prova till en wok på tofu och sötsur sås.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/skrmavbild-2017-11-08-kl–09-08-43.png*section**row*Producent: Mulderbosch
Ursprung: Sydafrika
Druva: 100 % sauvignon blanc
Kuriosa: Sauvignon blanc är inte för alla. Kanske för att den kan dofta kattkiss? Det är inte fullt så illa som det låter. Men nästan. Sauvignon blanc är fylld med smaker; krusbär, kiwi, nässlor, svartvinbärsbuske, gräs, burksparris, citrus, päron och passionsfrukt. Bland annat. Take it or leave it.
Detta vita från vin bjuder tack och lov inte på dofter av kattkiss. Här är det balanserat och friskt. Utmärkt till tacos med fisk. Sallad med gratinerad getost. Soppa på rotfrukter – som jordärtskocka. Och gärna till grillad fisk och skaldjur.