- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Trento, Italien – en region det bubblar om
Trento, Italien – en region det bubblar om
Trento, Italien – en region det bubblar om
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/05/img_0403.jpg*section**row*Trentino-Alto Adige är en spännande region i norra Italien. Det är en slags mix av Italien, Österrike och Schweiz. Trentino är den mer italienska delen, där vi hittar staden och provinsen Trento. Ett område känt för sina mousserande viner. Enligt mig, de bästa utanför Champagnes gränser.
Trento producerar stilla viner också. På vitvinssidan hittar vi viner på druvorna gewurztraminer, pinot blanc, chardonnay och pinot grigio. När det kommer till röda viner, hittar vi en mix av internationella och inhemska druvor. Merlot och cabernet sauvignon är populära, fast vill du veta hur traditionella Trento smakar; leta efter druvorna lagrein, marzemino och teroldego.
Jag imponeras mest av regionens fina mousserande viner. De produceras främst på druvorna chardonnay och pinot noir. Precis som i Champagne och många andra delar av världen. Trentos mousserande vin går under benämningen Trento Doc.
DOC är förkortningen för Denominazione di origine controllata, en appellationbenämning som garanterar att vinet håller en viss kvalité och innehåller en viss typ av druvor från en specifikt område. I detta fall, chardonnay, pinot noir, pinot meunier och pinot blanc som odlats inom Trento Doc. Läs gärna mer om vinvärldens alla lagar och regler här.
Champagne var först ut i världen med sin appellation, Méthode Champenoise , vilket är benämningen för mousserande vin inom just Champagne. Trento var faktiskt nummer två. Här heter allt mousserande vin; metodo classico.
När vinet har fått jäsa en andra gång (för att utveckla sina efterlängtade bubblor) måste vinet ligga på sin jästfällning i minst 15 månader, för en NV; no vintage. Allt enligt reglerna för en Trento DOC. Ett årgångsbubbel måste ligga i 24 månader och en Riserva ska ha legat i minst 36 månader. Det finns även regler för alkoholhalten; minst 11,5 % för NV och Vintage, medan Riserva måste ligga på minst 12 %.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/05/img_0448.jpg*section**row*Att det görs mousserande vin i Trentino idag, får vi tacka Giulio Ferrari för. Han var en italiensk vinmakare som dessutom ägde en vinbar inne i staden Trento. Efter att ha studerat vinmakning i Champagne, bestämde han sig för att prova bubbellyckan i sin region. Giulio tog med sig chardonnaydruvor från Frankrike och började smida sina planer. Firman Cantine Ferrari grundades 1902 i en liten skala, med några få flaskor till höga priser. Men de sålde slut snabbt och lade grunden för en ny typ av vin i Trentino. Italiens bästa mousserande vin var fött!
Ferrari finns på Systembolaget. Prova och njut av deras eleganta torra vita, samt en frisk och läcker rosé.
Ferrari Brut, nr 7721. 155 kr.
Rosé Ferrari Rosé Brut, nr 76293. 179 kr.
En annan viktig producent i Trentino är Mezzacorona, som är ett av de största kooperativen i området. De grundades 1904 och består idag av 1600 medlemmar. Här ingår Rotari, som gör mousserande av hög kvalité till plånboksvänliga priser. Sverige är faktiskt en av viktigaste marknaderna för Rotari, som framställer 2,5 miljoner flaskor mousserande om året. De använder sig av druvorna chardonnay och pinot noir. Flera av vinerna finns på Systembolaget. Ta en titt i vår vinbank.
Eftersom vi går i väntans tider av skolavslutningar, mors dag och mycket annat ska firas, behöver vi ta hjälp av bubblorna. Vinerna från Trentino är ett fint alternativ till Champagne om man vill ha något som ändå är riktigt gott men inte lika kostsamt. Så poppa korkarna, fira storstilat och drick gärna Trento Doc!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*