- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Våga viognier!
Våga viognier!
Våga viognier!
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/09/inlagdapersikor.jpg*section**row*Viognier är ingen blygsam sak. Den både doftar och smakar massor. Vad sägs om kaprifol, mogna aprikoser och persikor, kardemummafrön, apelsinblom och svart vingummi? Låter det gott, är det bara att fortsätta att läsa. Den kan dessutom vara rätt fyllig och lite småfet med en naturlig låg syra. Lagras den på ekfat, blir alla aromer ännu mer koncentrerade och de kryddiga, parfymerade tonerna höjs ett snäpp till.
Men – det finns alltid men och undantag i vinvärlden – den finns viognier med fräschör och högre syra. Den måste inte alls lagras på ekfat utan klarar sig fint på enbart lite ståltankstid. Det är hur som helst ett trevligt matvin, som tack vare alla sina smaker klarar av både ljust kött och fisk. Gärna fågel, som kyckling med lite hetta, currygrytor och även rökta rätter. Prova till rökt lax till exempel eller en gräddig currygryta med kyckling. Eller en hamburgare på fisk- eller kycklingfärs med en kryddig sås.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/05/fiskburjare2-685×1024.jpg*section**row*Som många andra druvor har viognier sitt ursprung i Frankrike. Norra Rhône är druvans hemort och där innehar den huvudrollen i vinerna från distriktet Condrieu. Ibland får den till och med vara med i röda viner, ofta syrah, för att ge dem en extra fruktighet och blommighet.
Viognier har länge varit Rhônedalen trogen, men vid en period under 1960-talet, höll den nästan på att försvinna helt. Kvalitén på vinrankorna var usel och det såg ut att bli slutet på viogniers smakrika karriär. Sakta men säkert har den fått ett uppsving. Odlare i bland annat Languedoc och Kalifornien började experimentera med druvan, med fina resultat och kvalitén gick upp.
Idag odlas den i stora delar av Rhônedalen och har samtidigt spridit sig till resten av världen. Kalifornien har gått från blygsamma 10 hektar i början på 80-talet, till dagens 1200 hektar. Den börjar också bli relativt utspridd i Australien, där den används på samma sätt som i norra Rhône – en skvätt i det röda vinet. Nya Zeeland har också växande odlingar och i Sydafrika börjar den bli mer och mer poppis. Det finns också bra exempel i Sydamerika som Chile och Argentina.
Viognier är med andra ord här för att stanna. Även om den inte är en druva för alla, med sina breda och flörtiga smaker, så står den för ett spännande och kul inslag i den stora världen av druvor. Självklart finns det viognier att köpa i Sverige. Till bra priser dessutom. Här har ni några av mina favoriter, som ligger i fast sortiment och kostar under 100-lappen.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/hllbild-vittvin.jpg*section**row*La Playa Viognier 2016, nr 6289. 80 kr
Nyhet i fast sortiment den 1 mars, från Chile, som vi hittar i cirka 150 butiker. Fräsch och pigg stil med fruktiga drag av aprikos, persika och bergamott.
Yalumba Organic Viognier 2015, nr 6466. 99 kr
Ekologisk viognier från Australien, med pigga syror och rena smaker av te, blodapelsin, mandarin och aprikos.
Ponderosa Viognier 2015, nr 2501. 83 kr
God fruktbomb från soliga Kalifornien, som bjuder in på kalas på ananas, gula plommon och guava.