- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Valle Reale – ekologiskt i Abruzzerna
Valle Reale – ekologiskt i Abruzzerna
Valle Reale – ekologiskt i Abruzzerna
Det är inte så farligt som det låter. Fast vinfirman Valle Reale ligger faktiskt mitt i en nationalpark, där vargarna får leva fritt. Lupi, som de heter på italienska. Givetvis har de fått ge namn till flera av firmans viner. Naturlivet och grönskan har man alltså så nära. Så nära att även det som hamnar i vinglaset är ett med naturen. För Valle Reale är det därför självklart att arbeta helt ekologiskt, en certifiering man fått sedan flera år tillbaka.
Valle Reale producerar i dagsläget rosévin, samt vitt och rött. Den viktigaste druvan i Abruzzerna, är den blå montepulciano. Samma druva, som vi även hittar i Marche. Dock är landskapet och klimatet lite annorlunda i Abruzzerna. Marche är flackt och varmt. Abruzzerna har ett mer extremt klimat, med stora temperaturskillnader. Vintrarna är kalla, medan sommarens temperaturer kan gå upp till 35 grader. De höga bergen både skyddar och påverkar vinodlingarna. Mognadssäsongen blir lång, vilket ger smakrika och koncentrerade druvor.
Hur smakar montepulciano då? Tänk framför allt svarta körsbär. Blå plommon är också typiskt för druvan, tillsammans med varma örter som både doftar och smakar medelhav. Montepulciano ger friska viner, med fräsch syra, mineral och läskande avslut.
På den vita sidan, hittar vi druvan trebbiano d’abruzzo som också är viktig i regionen. Valle Reale har satsat stort på trebbiano och producerar flera vingårdsbetecknade viner på druvan.
Trebbiano odlas faktiskt över hela världen. I Frankrike får den namnet ugni blanc och hamnar i både Cognac och Armagnac. I resten av Italien, används den mest som blanddruva. I Abruzzerna får den dock stå på egna ben, under DOC-klassificeringen Trebbiano d’Abruzzo.
Typiskt för trebbiano, är dess stora skördar. Därav ett något oförtjänt dåligt rykte. Enkel trebbiano är lätt i stilen, med toner av päron och honung. Högkvalitativa viner från Abruzzo, kan däremot vara både friska och fylliga och ha aromer av mandel, krossade stenar, mineral och vit persika. Här verkar den trivas extra bra. Särskilt hos Valle Reale. Prova gärna våra tips nedan.
När du behöver en paus från vinprovandet, finns ju alltid maten. Den italienska maten. Ett av världens bästa kök, i min mening. Pastan sägs faktiskt ha sitt ursprung i Abruzzerna. Till denna kan man servera lite riven pecorino, en hård fårost som är vanlig i regionen. Eller provsmaka tri latti. En ost som är gjord på tre sorters mjölk; ko, get och får.
Tack vare den orörda naturen, med sina fina råvaror, kan Abruzzerna faktiskt stoltsera med flertalet Michelinkrogar. Här finns med andra ord något för alla. Lyx, natur, vargar och vin. Vad mer behöver man?*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*