- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vin till julmaten? Ja men visst!
Vin till julmaten? Ja men visst!
Vin till julmaten? Ja men visst!
2015 dricker vi gärna vin till julens mat. Jag är själv ingen större vän av vare sig snaps eller öl, så att servera vin till julmaten är väl beprövat under flera års tid.
Därmed inte sagt att alla sorters viner fungerar. Julbordet består som bekant av ett stort mish mash av smaker. Det är sött, salt, syrligt och fett. Och framför allt mycket. Inte konstigt egentligen att snaps är julmatens bästa vän; om man väljer att tro på dennes matsmältande effekt.
Jag tror mer på att bara äta de saker man verkligen tycker om. Samt skölja ner det hela med lika goda viner, som man också tycker om.
Vi börjar med första sittningen, som består av kall mat. Sill, lax, rödkålssallad, sylta, patéer m.m. Som sagt; en salig blandning. Varför inte inleda med ett gott bubbel? Som etta på topplistan över mousserande ligger Vueve Ambal Crémant. Ett ekologiskt vin från Frankrike. Krämigt, runt och friskt. Suveränt till feta fiskar och även ljust kött.
Julmaten kräver alltså friska vita viner, som kan skära igenom fetman. Sill är knivigt, då den är inlagd i både socker och ättika. Att möta upp sötman i maten, med ett vin med lite restsötma är dock en tumregel. En halvtorr riesling är ett bra val. Leitz Dragonstone Riesling är en personlig favorit.
Riesling tycker också om lax och har inte heller några problem med krämiga pateér. Pigg syra är ett måste. Varför inte korka upp en spansk albarino? Vi har ett fint tips i vår topplista.
Till det småvarma, som köttbullar, prinskorvar, revbensspjäll och även Jansson får vi tänka till lite extra. Jag har faktiskt provat Amarone till Janssons Frestelse en gång. Det var en oväntad men klockren kombination. Jansson bjuder på sötma, sälta och fett. Något som ett kraftfullt rödvin kan råda bot på. Särskilt Amarone med sina söta smaker och djupa frukt. Prova. Om du vågar!
När det kommer till korvar, skinka och köttbullar, tycker jag man kan titta på de lättare rödvinerna. Smakerna är trots allt milda i dessa råvaror, så vi behöver ett lika snällt vin. En pinot noir kanske? Eller ett spännande rött från Österrike, med sval röd frukt och mjuka tanniner?
När vi går på revbensspjällen, har vi både mer smak och kryddning. Jag föreslår en lika kryddig italienare, gjord på samma druvor som Amarone. Vårt tips bjuder på juliga kryddor, choklad och röd, syrlig frukt.
Ett kryddigt vin från Rhone-dalen är inte heller fel. Där kombineras örter och fruktsötma på ett inbjudande vis.
Vill du hellre fira en vit jul? Helvit, med alkoholfri dryck alltså. Vatten är gott och finns i kranen. Men det finns roligare alternativ, med både bubblor och smak! Prova en svensk äppelmust. De är friska, matvänliga och fullproppade med vitaminer. Gjorda på svenska äpplen dessutom.
Eller kanske en lagrad julmust, med vuxna smaker. Nygårdas Julmust som legat på bourbonfat är fyllig och fullmatat med söta kryddor.
I min artikel här, finns fler tips på smakrika alkoholfria alternativ.
God Vinjul!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*